Diplomirana inženjerka Mara Maglić, savjetnica iz Hrvatske poljoprviredne komore, obavješćuje sve voćare za korištenje zaštitnih sredstava.

U nasadima  jezgričavog voća jabuka i krušaka koje se zbog izrazito toplog vremena nalaze u fazi D-E2preporučujemo zaštitu od uzročnika krastavosti (Venturia inequalis, V. Pyrina) koristeći se jednim od pripravaka: Chromodin S-65, Delan SC 750, Dithane M -45, Polyram DF, Captan WP 50 i dr.

Za suzbijanje peplnice (Podosphaera leucotricha) na jabukama koristiti jedan od pripravaka na osnovi sumpora:Thiovit Jet, Kalinosul, Chromosul, Sumpor SC-80 i dr.

Zaražene vrhove i mehanički odstranjivati.

U nasadima krušaka nije potrebito suzbijanje pepelnice.

 

Prije cvatnje  u voćnjacima gdje je prisutna krvava uš (Erisoma  lanigerum) potrebito je prskati koristeći pripravak Pirimor 50WG uz korištenje okvašivača.

I gusjenice savijača pupova su prisutne  u nasadima jabuka stoga prije cvatnje preporučujemo korištenje jednog od insekticida kao što su Runner 240SC, Insegar 25WP, Match 050EC, Laser.

U nasadima krušaka pratimo let kruškine buhe (Psylla Pyri).

 

Nasade koštićavog voća koje se nalazi u fazi cvatnje prevntivno zaštititi od bolesti paleži  cvijeta i sušenja grančica (Monilia laxa) koristeći se jednim od pripravaka: Teldor SC 500, Signum, Switch, Zino i dr.

Sve pripravke koristiti po preporuci proizvođača.

Insekticide primjenjivati kada pčele ne lete.

Autor: Nikola Knežević/Mara Maglić

Komentari
Prethodni članakHrvatske veledrogerije od 1. travnja novogradiškoj bolnici smanjuju isporuku lijekova
Sljedeći članakU Brodsko- posavskoj županiji obilježen svjetski dan voda