Pokušajte da šutjeti do trenutka dok se vaš plan ne ostvari. Sve naše ideje nisu samo nesavršene, već imaju dosta slabih mjesta po kojima je lako nanijeti udarac, i razrušiti ih.

Drugo, ne pričajte o svom dobročiniteljstvu – rijetkost je u ovome svijetu, i zato ga treba čuvati kao zjenicu svog oka.

Ne hvalite sebe zbog dobrih djela. Ponos će odmah to prepoznati i oduzeće svu blagost koja je data u dobrotvorne svrhe.

Treće, o čemu ne treba pričati, a po preporuci mudraca, jeste o svom asketizmu.

Ne trubite unaokolo o svojim ograničenjima u ishrani, u seksualnim odnosima itd. Fizički asketizam donosi korist samo ako je u kombinaciji s emocionalnom komponentom.

Četvrto, o čemu bi trebalo da prešutite – o svojoj hrabrosti i junaštvu.

U životu neko dobiva vanjske, a neko unutrašnje izazove. Vanjski su vidljivi, zato ljudi za njih dobivaju nagrade, ali premašivanje unutrašnjih izazova nitko ne primjećuje, samim tim i nagrade se ne dodjeljuju.

Peto, o čemu nije baš potrebno razglabati pred drugima – jeste pričati o svojim porodičnim problemima.

I uopće o svom privatnom životu. Zapamtite, što manje govorite o problemima u svojoj porodici, time će ona biti jača i stabilnija. Svađa je oslobađanje od negativne energije, koja se nakupila u procesu komunikacije.

I šesto, ono što nije vrijedno pomena, to su ružne riječi i tračevi koje čujete u toku dana.

Možete isprljati cipele na ulici, a možete i isprljati i svoju savjest. I čovjek, koji se vraća kući, i prepričava sve gluposti koje je čuo tijekom dana, ničim se ne razlikuje od čovjeka koji je ušao u kuću i nije skinuo cipele.

Komentari