Najveći udjel izdvojenog novca za stipendije i školarine 2018. imao je Grad Novska, pa Županja i Biograd na Moru, koji je ujedno i vodeći po izdvojenim sredstvima po stanovniku i u trendu povećanja novca za stipendije i školarine u odnosu na 2017. godinu. U vodećih deset su pretežito mali i srednji gradovi, koji iz svojih proračuna izdvajaju za stipendije i školarine oko 1,3 do 2,14 posto. Ta je stavka u proračunu postala neizbježna u gotovo svim gradovima i među najistaknutijima demografskim mjerama, koje se nisu korigirali niti uslijed korona krize.

U top deset gradova po izdvojenim sredstvima za stipendije i školarine su u 2018. godini nakon Novske s izdvojenih 2,14 posto,  Županja koja je izdvojila 2 posto proračuna za stipendije i školarine, Biograd na Moru – 1,89 posto, Varaždinske Toplice – 1,63 posto, Buzet – 1,55 posto, Otok – 1,50 posto, Obrovac – 1,38 posto, Oroslavje – 1,33 posto, Vis – 1,33 posto i Kutjevo – 1,31 posto.

“Stipendije i školarine u gradskom proračunu zastupljene su sa 1,3 milijuna kuna za 2018. godinu. Sličan iznos potrošen je i u 2019., a takav se planira i u ovoj godini. Grad Novska dodjeljuje stipendije svim redovno upisanim studentima s novljanskog područja. Studentsku stipendiju te godine primilo je 138 studenata, a učeničku 147. Studentska stipendija iznosi 560 kuna mjesečno, a za one studente u obitelji s troje ili više djece 800 kuna mjesečno.” – kaže gradonačelnik Marin Piletić.

Dodaje da je ulaganje u obrazovanje smatramo najbolje potrošenim javnim novcem, pa tako osim izdvajanja za stipendije i školarine, izdvajamo značajna sredstva i za gradnju i uređenje vrtića, obnovu osnovnih škola, obnovu srednje škole, nagrađujemo najbolje učenike s državnih i županijskih natjecanja…Od ove nove pedagoške godine imamo još jednu skupinu u vrtiću, a od nove školske godine u Srednjoj školi Novska pokreće se novi nastavni program za zanimanje tehničar za izradu video igara.

Izvor: gradonačelnikhr

Komentari
Prethodni članakŽupanija raspisala natječaj za 54 pomoćnika u nastavi i 6 stručnih komunikacijskih posrednika
Sljedeći članakHMNK Nova Gradiška počeo s pripremama