Obiteljski liječnici, pedijatri i zubari moraju imati dežurstva za vikend te raditi nedjeljom.

Djeca od četiri godine mogu postati pacijenti obiteljskih liječnika, ne nužno više pedijatara u čije će pak ordinacije samo u iznimnim okolnostima moći djeca starija od sedam godina.

Obiteljski liječnici, pedijatri i zubari moraju imati dežurstva za vikend te raditi nedjeljom, praznicima i blagdanom od 8 do 20 sati – mali je to dio niza promjena koje slijede u zdravstvenom sustavu od travnja, piše Večernji.
Naravno, u slučaju da ovakve izmjene ugovaranja zdravstvene zaštite partneri Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i prihvate.

U tijeku je, naime, javna rasprava o tim izmjenama koje će se reflektirati kako na rad liječnika, funkcioniranje bolnica tako i na same pacijente. I upravo uime pacijenata navodimo primjere s početka ovog teksta.

Manjak pedijatara očit je problem, prebacivanje posla obiteljskim liječnicima rješenje je u koje moraju biti uključeni i roditelji. Dežurstva koja ovaj dokument definira otprije su predmet spora i dogovora do kojeg s liječnicima primarne zdravstvene zaštite nikad nije došlo.

Komentari
Prethodni članakMinistarstvo hrv. branitelja: Raspisan Natječaj za dodjelu stipendija i naknada
Sljedeći članakLiga protiv raka Dr. Zorislav Slović poklonila sliku Blažene majke Tereze bolničkoj kapelici u Novoj Gradiški