Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je Odluku o upisu u prvi razred srednje škole, koja donosi veliku novost. Učenici dokumentaciju više neće trebati fizički donositi u školu, već će je moći poslati elektroničkim putem. Kritičari ipak ističu da se upisi nisu trebali toliko odlugovlačiti – podsjetimo, ispiti će se ove godine, zbog štrajka, odvijati kasnije no što je uobičajeno.

Za razliku od prethodnih godina, kada se dostava dokumentacije učenika provodila osobno, sada se daje mogućnost slanja dokumentacije elektroničkim putem čime se cijeli postupak modernizira i ubrzava, a roditeljima i učenicima omogućuje da ne moraju osobno dolaziti u škole, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo je dakle propisalo mogućnost dostave prijavnica za upis, kao i dokumenata o ispunjavanju posebnih uvjeta za upis, i elektroničkim putem. Isto tako, nakon objave konačnih ljestvica poretka kandidata – 25. srpnja 2020. učenici ili roditelji/skrbnici upisnice u srednju školu mogu dostavljati i elektroničkim putem, što do sada nije bilo moguće, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju kako se upisi ove godine događaju u specifičnim okolnostima – epidemija koronavirusa, štrajk, provedba nastave na daljinu, kasniji završetak nastavne godine za 12 dana u odnosu na prošlu godinu zbog nadoknade nastave izgubljene u štrajku.

– Sve je to utjecalo na upisne rokove u Ljetnom upisnom roku, a oni su uvjetovani postupcima i tehničkim uvjetima tijekom elektroničkih prijava i upisa u srednje
škole koji moraju biti takvi da svima daju jednake prilike. Objava konačnih ljestvica poretka kandidata ove godine iznimno je pomaknuta na 25. srpnja 2020. s obzirom na kasniji završetak nastavne godine, što je 12 dana kasnije u odnosu na prošlu godinu, napominju iz Ministarstva.

Komentari
Prethodni članakUpute za poljoprivrednike i kupce domaćih proizvoda: Kako koristiti portal Tržnica.hr?
Sljedeći članakNova Gradiška: Osnovan ogranak Hrvatske demokršćanske stranke