Među 15 izbornih lista, koliko ih je za parlamentarne izbore istaknuto u V.izbornoj jedinici, ima i jedna nestranačka a nositelj joj je Dragutin Dukić iz Bučja. Na toj listi je i najviše kandidata iz Požeško-slavonska županije, čak devet, no na listi se nalaze i Novogradiščani Mato Modrić, Ivan Lalić i Valentin Jelinić.

-Može se reći da je naša lista – lista za selo. Na njoj su uglavnom poljoprivrednici ali ima i branitelja i drugih. Program smo usmjerili prema selu i problemima poljoprivrednika. Prvenstveno boljitak i obnova života na selu prioritet je našeg programa. Naši saborski zastupnici nikad se nisu borili za Slavoniju, zato imamo vrlo malo ili gotovo ništa prerađivačke industrije, sela su nam opustošena, a i dalje traje iseljavanje zbog nebrige dosadašnje politike. Naša borba zato ide u tom pravcu. Revitalizacija i obnova proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima i oslobađanje od plaćanja koncesije za korištenje riječnih voda u svrhu navodnjavanja prioriteti su u programu, a zalagat će se i za pravednije raspolaganje državnim zemljištem gdje će mali i veliki proizvođači biti ravnopravni te osigurati pravo na mirovinu poljoprivrednicima s navršenih 65 godina starosti bez obzira na radni staž. “25 godina se ne čuje glas hrvatskog sela, želimo imati svog zastupnika, nekog tko će javno iznijeti sve probleme malih i srednjih obiteljskih gospodarstava koje danas uništava krupni kapital. A sve političke opcije koje su do sada, svih ovih godina, govorile kako pomažu hrvatskom selu, molimo da nam na takav način više ne pomažu jer Slavonija sve više propada – kazao je Dukić.

Stjepan Kunovec, predsjednik Udruge poljoprivrednika središnje Hrvatske i 14. postavljeni na listi, dodao je kako je prvo što misle učiniti izmjena zakona o poljoprivredi i poljoprivrednom zemljištu, a posebno izrada poljoprivredne strategije te aktiviranje Programa ruralnog razvoja u cilju usmjeravanja sredstava prema OPG-ovima ističući kako zbog brojnih problema u poljoprivredi mora biti utjecaja putem zakonodavne vlasti na resorno ministarstvo. Kao primjer netransparentnosti naveo je izradu modela podjele poljoprivrednih poticaja za koji niti jedan ministar nije odgovarao zato i inzistiraju na izradi strategije poljoprivrede kao ključnog dokumenta u cilju razvoja hrvatskog sela i u čijoj izradi ne smiju utjecati krupni kapital i privilegirani monopolisti.

Široj javnosti Dragutin Dukić je poznat s raznih prosvjeda seljaka u našoj ali i drugim županijama. Kako sam kaže, problemima sela i seljaka intenzivno se bavi od 1998.godine, od osnivanja Hrvatskog seljačkog saveza čiji je jedno vrijeme bio i potpredsjednik. Godine 2005. osnovao je Koordinaciju udruga koje su okupljale poljoprivrednike a od 2013.godine na čelu je Zadruge za proizvodnju, skladištenje i promet povrća i voća “Domaće blago”. Osnovao ju je u Jakšiću ,a potom preselio u Kuzmicu, kako bi se malim i srednjim poljoprivrednicima pomoglo da riješe jedan od svojih najvećih problema, nesiguran plasman proizvoda

-Proteklih godina, a i sada, često sam u Zagrebu na raznim sastancima, poznajem ljude i problematiku pa su me prijatelji nagovorili da sastavim listu i prijavim se za izbore. Od vremena pokojnog Jože Pankretića u Saboru se nije čuo glas seljaka, a i sada je na listama drugih stranaka malo ljudi koji dolaze sa sela. Naš je cilj osvojiti barem jedan mandat jer želimo da se glas seljaka ponovo čuje u Saboru – zaključio je Dragutin Dukić.

no images were found

Komentari