Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom na spomen obilježju poginulim hrvatskih braniteljima i na bisti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški obilježeni su Dan antifašističke borbe i Dan državnosti Republike Hrvatske.

Vijence su položili i svijeće zapalili gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović i njegovi zamjenici Dario Ban i Ljiljana Lukačević, zatim gradski vijećnici, hrvatski branitelji, članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojni drugi.

Gradonačelnik Željko Bigović podsjetio je kako se Dan državnosti obilježava u spomen na najvažniji događaj u hrvatskoj povijesti.

“Svim našim građanima čestitam 25. lipanj, Dan državnosti Republike Hrvatske. Svakako s ponosom možemo reći da imamo svoju državu. 01. srpnja Hrvatska ulazi u Europsku unije, ostvaren je još jedan veliki povijesni događaj za Republiku Hrvatsku. Možemo svi biti ponosni na to, posebno hrvatski građani, ali prije svega oni koji su utkali svoje živote u stvaranju hrvatske države”, rekao je Željko Bigović i naglasio ujedno i važnost obilježavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj i značaj antifašizma na području bivše Jugoslavije.

“25. lipnja 1991. godine Republika Hrvatska i Republika Slovenija prekinuli su sve veze s bivšom Jugoslavijom, što je bio ujedno i početak hrvatske samostalnosti”, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić i dodao kako je već 27. lipnja 1991. godine izvršen napad bivše JNA prema granici jer je cilj bio deblokada svih granica.

“Tada su već počeli vojni sukobi. U Sloveniji je rat trajao 8-10 dana i smatralo se da će tako biti otprilike i u Republici Hrvatskoj. Nažalost to se nije dogodilo, dogodio se dulji, teži i razarajući rat”, naglasio je Josip Mikšić koji je tijekom Domovinskog rata bio zapovjednik 121. brigade hrvatske vojske.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakSmotra “Sve lipo” – “Golubice” iz Batrine briljirale
Sljedeći članakOdigrano 2. kolo Ljetne lige u Cerniku