Nakon što je Grad Nova Gradiška u rujnu ove godine Središnjem koordinacijskom odboru za provedbu akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ poslao Završno izvješće o provedbi 10 programskih područja i 123 propozicije Akcije, te istaknuo kandidaturu za stjecanje statusa „Grad Nova Gradiška – prijatelj djece“, u tijeku su aktivnosti evaluacije provedbe Akcije od strane Instituta za društvena istraživanja Zagreb, Agencije Puls i Prosudbene komisije Središnjeg Koordinacijskog odbora „Gradovi i općine – prijatelji djece“ iz Zagreba.

Evaluaciju programa iz perspektive djece proveo je 22. i 24. listopada Institut za društvena istraživanja iz Zagreba na slučajnom uzorku učenika četvrtog do osmog razreda gradskih osnovnih škola Ljudevita Gaja i „Mato Lovrak“, a Agencija Puls provodi CATI istraživanje (kompjutorski podržano telefonsko intervjuiranje) na slučajnom uzorku građana Nove Gradiške – roditelja djece dobi do 18 godina.

Koordinacijskom odboru za provedbu akcije „Gradovi i općine- prijatelji djece“ Grada Nova Gradiška, koji vodi zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević, za utorak 28. listopada 2014. najavljen je cjelodnevni posjet tročlane Prosudbene komisije iz Zagreba. Izvid je samo jedan od elemenata za donošenje odluke Središnjeg koordinacijskog odbora, koja će se donositi sredinom sljedećeg mjeseca. U Prosudbenoj komisiji za Grad Novu Gradišku su : Gordana Šoltić Siladi, odgajatelj – mentor, voditeljica komisije ( za područja odgoja i obrazovanja, dječje participacije, igrališta i udruge koje ostvaruju aktivnosti iz tih područja), Mirjana Kolarek-Karakaš, dr.med.spec.pedijatar (za područja zdravlje djece, zdravstvene zaštite djece u vrtićima i školama, udruge iz područja zdravstva i humanitarnog djelovanja te zdravstveno-preventivne programe) i mr. sc. Maja Pleše Sabol ( za područje socijalne skrbi, rada Centra za socijalnu skrb, socijalni program, suradnje MUP-a i ostalih sustava, integracije djece s teškoćama u razvoju, prevencije nasilnog ponašanja djece i ovisnosti , podrške roditeljima te za udruge koje djeluju u tom području).

Izvid započinje 28. listopada u 9,00 sati sastankom Prosudbene komisije s gradonačelnikom i zamjenicima gradonačelnika, pročelnicima gradskih upravnih odjela i članovima Koordinacijskog odbora za provedbu Akcije u maloj Gradskoj vijećnici. Članice Prosudbene komisije izabrale su 20 punktova koje će nakon sastanka obići: Dječji vrtić, dječja igrališta, Osnovnu školu Ljudevita Gaja, bolnicu u Novoj Gradiški, pedijatrijsku ordinaciju, Odsjek za društvene djelatnosti Grada, Vijeće za prevenciju kriminaliteta, Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti, medije, Centar za socijalnu skrb, Turističku zajednicu, Župu BZBDM, Gradsko društvo Crvenog križa, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Društvo Naša djeca, Udrugu Češka beseda, Udrugu za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „Prevencija“, Udrugu za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“, Udrugu udomitelja djece „Leptirić“ i Taekwondo klub „Vukovi“.

 

Počasni naziv „Grad/općina – prijatelj djece“ do sada je dostiglo 44 grada/općine. Već sredinom studenog biti će poznata odluka Središnjeg koordinacijskog odbora je li zahtjevne kriterije za ovaj počasni naziv zadovoljio i naš grad.

Koordinacijski odbor za provedbu akcije

„Gradovi i općine-prijatelji djece“

Grada Nove Gradiške

 Autor: Ljiljana Lukačević
Komentari
Prethodni članakPobjeda Novogradiščanki u gostima protiv Kostrene!
Sljedeći članakDrežljani uspješni domaćini Smotre folklornih pjevačkih skupina