U organizaciji novogradiškog ogranka Matice Hrvatske, a povodom 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša u gradskoj vijećnici upriličeno je predstavljanje Zbornika literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola.

Ovo je drugi Zbornik literarnih radova učenika na području grada, ali i šire. Zbornik se sastoji od 90 stranica, a sadrži radove 29 učenika iz 7 škola:

-“Ovo je doista svečani trenutak za nas i jako smo ponosni na njega. U njemu smo uključili i rad gimnazijalaca od 2003. pa do danas, ali i neka događanja i fotografije kroz projekt “Naš dragi Matoš”. – navela je predsjednica ogranka Vjekoslava Bagarić

U ovom zborniku nalazi se i jedan zanimljiv putopis:

-“Napisala sam i jedno “Putovanje s Matošem od Zagreba do Nove Gradiške – Oživljena prošlost”, zbog razloga što je naš pjesnik 1913. godine trebao doći raditi u Novu Gradišku na Višu pučku školu, današnja zgrada Gimnazije i mogao je biti našim sugrađaninom, ali na žalost bolest ga je spriječila i odnijela 1914. godine.”

Matica Hrvatske ogranak Nova Gradiška u sklopu svojih ciljeva provodi i projekt “Suradnja s mladima kroz pisanu riječ, kroz likovni izraz”, a na taj način potiču i pisanje i kreativno stvaranje, ali i likovno izražavanje.

Novogradiški ogranak surađuje s osnovnim i srednjim školama, a ove godine suradnju su proširili na škole koje nose ime Antuna Gustava Matoša , a odazvale su se gimnazija iz Zaboka, OŠ Čačinci i OŠ Tovarnik.

Photo: Foto Studio Z

Komentari
Prethodni članakOvako to rade naše kolege iz novogradiške Gimnazije
Sljedeći članakTjedni rekorder što se tiče alkoholiziranosti ovoga puta dolazi iz Nove Gradiške