Brojne aktivnosti obilježile su rad novogradiškog ogranka Matice hrvatske u protekloj godini. Potvrđeno je to na sinoć održanoj godišnjoj skupštini članova ove udruge koja pripada najstarijoj kulturnoj asocijaciji u Hrvatskoj.

– Uskoro bi se trebale navršiti dvije godine moga mandata. Mislim da je iza nas jedna vrlo teška, ozbiljna i naporna godina u svakom pogledu, financijskom, poslovnom i svakom drugom.

Bilo je upitno i pitanje našeg opstanka, no uspjeli smo. Imali smo vrlo plodonosnu godinu, iza nas su Godišnjak Matice hrvatske, knjiga priča „Moja ratna priča” dr. Vesne Oršulić, „Krajpuštaši” autorice Zorice Lalić i zbirka pjesama „U šutnji pjevam” našeg člana Zrinka Kapetanića.

Sve to uspjeli smo predstaviti u središnjici Matice hrvatske u Zagrebu. Ponosni smo i na obilježavanje 120. godine obljetnice rođenja pjesnika Antuna Branka Šimića koja je ove godine obilježena i na državnoj razini. U suradnji s HRT-om uspjeli smo ovu vrijednu obljetnicu obilježiti i u našem gradu. Proveli smo i natječaj literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola, a najuspješniji će radovi biti objavljeni u našem godišnjaku. Već dugi niz godina obilježavamo „Dane hrvatskoga jezika”, „Mjesec hrvatske knjige”, Godišnjak Matice hrvatske, Hefferer koncert, sa svim ovim aktivnostima nastavit ćemo i ove godine.

Dobili smo i vrijednu donaciju knjiga na kojoj zahvaljujemo. Ove godine ćemo biti nakladnikom i jedne zanimljive stihovane slikovnice za djecu naše sugrađanke i članice Matice i Nadzornog odbora Matice Zorice Lalić. Tu su i „Djedove priče” naše mlade suradnice, učiteljice Marijane Bogdanović. Ostvarili smo i dobru suradnju s učenicima novogradiške Gimnazije, a tu je i suradnja s Željkom Ćelepirovićem kojem smo u prošlom Godišnjaku objavili priču „Jedan dan na snijegu”. Zahvaljujući dobrim ljudima i sponzorima nastavili smo s radom i na tome im od srca zahvaljujemo – ističe Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiškog ogranka Matice hrvatske.

Vrijedni članovi ove kulturne asocijacije s radom i aktivnostima nastavljaju i dalje te će nastojati pridonositi kulturnim sadržajima grada Nove Gradiške.

Podsjetimo, Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Novogradiški ogranak Matice hrvatske svojim brojnim aktivnostima pridonosi radu i promicanju svih ovih vrijednosti.

 

Komentari