U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška, Gradske knjižnice Nova Gradiška, Gimnazije Nova Gradiška i 
Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković, jučer je obilježena 120. obljetnica rođenja pjesnika Antuna Branka Šimića.

18. studenog 1898. godine u Drinovcima kod Gruda rođen je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika Antun Branko Šimić. A.B. Šimić je svoje pjesništvo na tragu Antuna Gustava Matoša okrenuo najprije prema ekspresionizmu, a onda svojom zbirkom ”Preobraženja” unio jedan novi stil u svoje, ali i cjelokupno hrvatsko pjesništvo. Uz to, Šimić je bio i prevoditelj, esejist i veliki književni kritičar. 

Inače, Šimić je bio pjesnik izrazite težnje da zgusnutim, škrtim stihom intenzivira doživljaj svijeta. Takav je bio i kao esejist i kritik: volio je strogi red, čuvao se razlivenosti i praznine.  Kao pjesnik nastojao je sublimirati do maksimuma izraz, osloboditi ga suvišnog, slika i opisa, tražeći jezgru postojanja i kretanja, bez pjevanja i intoniranja.

Sve je bez patosa, podignuta tona, euforije, sve je mirno, fatalistički pomireno. Spoznaja o vlastitoj tragici i taj ledeni mir čovjeka osuđenog na smrt u godinama kada se tek počinje ozbiljno živjeti i stvarati, svojevrstan je i samosvojan obračun ljudskoga duha sa smrću, njezinom neumitnošću.

Napisao je brojne eseje, književne i likovne kritike, polemike o novom pjesništvu, nekoliko kraćih proza, dnevnik, autobiografiju, nekoliko dramskih fragmenata, te započeo roman Dvostruko lice.

Posmrtno su mu objavljena izabrana djela, sabrana djela, proza i poezija. Danas se najznačajnijom ostavštinom Antuna Branka Šimića smatra njegova zbirka pjesama “Preobraženja”, objavljena 1920. godine.

Novogradiščani su obilježili 120. obljetnicu rođenja pjesnika A.B.Šimića uz nekoliko popratnih sadržaja.

Prije svega, sve zaljubljenike u Šimićevo stvaralištvo u predvorju Doma kulture dočekala je vrlo zanimljiva izložba koja nosi naziv ”Tragovima A.B.Šimića”. Akademski slikar Tomislav Šilipetar na zadane je teme, odnosno izabrane pjesme Antuna Branka Šimića dao svoje literarno viđenje, točnije, ilustrirao je po naslovima Šimićevih pjesama, dok je autorica izložbe, ravnateljica POU MAR-a, Danijela Juranović, pjesme istoga prenijela rukopisom na ostatak umjetničkog djela. 

U sklopu obilježavanja prikazan je i dokumentarni film ”U BOJI NEBA” u produkciji HRT-a, scenaristice i urednice Ljubice Benović, koja je u početku predstavila, ovaj, svim zaljubljenicima u Šimićevo stvaralaštvo, zanimljiv film.

-Film je to o životu Antuna Branka Šimića i njegovu umjetničkom putu snimljen je u pjesnikovim rodnim Drinovcima, Širokom Brijegu gdje se školovao, Dubrovniku i Cavtatu gdje je bolovao i Zagrebu, pjesnikovu umjetničkom zavičaju i mjestu prerane smrti – rekla je.

Kao ”šlag” na kraju nagrađeni su literarni radovi učenika na natječaju ”Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!”, gdje su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola s novogradiškog područja.

no images were found

 

 

Komentari