Gradski muzej Nova Gradiška neumorno u svoj izložbeni prostor puni kako djelima svjetski poznatih autora, tako djelima lokalnih snaga. 

Nakon uspješne multimedijalne izložbe SB=NG: na kojoj su izložena brojna djela umjetnika s područja Brodsko posavske županije, muzejski tim odlučio je svoj prostor ponuditi i pojedinačnim autorima, ne bi li zainteresirani mogli vidjeti širi opus radova pojedinih umjetnika. 

Tako je jučer upriličena samostalna izložba domaćeg autora  Zlatka Kozine pod nazivom “Opće dobro”. Izložba je to koja prikazuje kreativnost, znanje, talent i misli umjetnika, ali i čovjeka od struke. Naime, autor izložbe  diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci (Odsjek likovne umjetnosti – likovna kultura), svoju dosadašnju likovnu pedagošku djelatnost obavljao je kroz osnovnu i srednju školu, te istu nastavio kao docent Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Kozina je izlagao na brojnim samostalnim i odabranim skupnim izložbama, preciznije ovo mu je jubilarna dvadeseta izložba.

Uz slikarstvo, Zlatko Kozina jednako je plodan i kao teoretičar umjetnosti čemu svjedoče mnogi predgovori i tekstovi objavljeni u knjizi “Odgajanje pogleda”. 

Govor, odnosno poruke, autor ove izložbe koristi i u svojim djelima koji su nerijetko obogaćeni citatima, doskočicama ili pak frazama iz svakodnevnog života. To djelima daje posebnu dimenziju, smatra umjetnik. 

Iako možda na prvu djela Kozine djeluju poput dječjih škrabotina, u pozadini ipak stoji neka druga dimenzija, pomaknuta priča i poticaj na razmišljanje “što je autor htio reći”. Upravo što je autor htio reći mogli su od samog Kozine čuti okupljeni na otvorenju, saznati kako su pojedine slike nastale i zašto su takve kakve jesu. 

Oni koji su propustili o djelima slušati od samoga autora, ali iste i pogledati mogu to učiniti u prostorijama Gradskog muzeja do 16.studenoga uz stručnu pratnju autora postave, domaćina Miroslava Pišonića koji također zna neke od poruka koje stoje iza osebujnih djela Zlatka Kozine. 

no images were found

Komentari
Prethodni članakMladi načelnik Denis provodi još jednu uspješnu suradnju u općini Staro Petrovo Selo
Sljedeći članakDani hrvatskog turizma: Eko etno selo Stara Kapela dobilo prvu nagradu u kategoriji „Održivi turizam” / foto