Članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade Hrvatske vojske “Kune” Nova Gradiška, posjetili su ovih dana Škabrnju i Kašić te odali dužnu počast žrtvama Škabrnje, kao i svojim suborcima stradalima u Kašiću.

U Škabrnji nas je dočekao načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara te članovi Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije na čelu s tajnikom Zvonimirom Krnićem.

Uz članove naše Udruge iz Nove Gradiške u posjetu Škabrnji pridružili su nam se i sljedeće naše kolege: Tihomir Kmet (predsjednik Udruge veterana 3. gbr „Kune“ Osijek), Marko Vilić (član Udruge iz Osijeka), Zvonko Rajić (predsjednik Udruge veterana 3. gbr „Kune“ ogranak Vukovar) i Marian Petrak (tajnik Udruge veterana 3. gbr „Kune“ ogranak Đakovo).
Posjetili smo župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj nas je načelnik Općine upoznao sa stradanjem Škabrnje i njenih žrtava 18.11.1991. godine. Potom smo formirali dostojanstvenu povorku s vijencem, slikom grba naše ratne postrojbe i našim zastavama te smo se uputili do spomen-obilježja masovne grobnice nedaleko od osnovne škole u Škabrnji. Tu smo položili vijenac, zapalili lampione, pomolili se i minutom šutnje odali dužnu počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i civilnim žrtvama diljem naše domovine Hrvatske, a napose žrtvama Škabrnje.

Narednog dana posjetili smo grad Zadar, a potom u njegovom zaleđu naselje Kašić, gdje je tijekom 1993. godine naša novogradiška 3. satnija 3. bojne 3. gbr „Kune“ boravila i ratovala čak tri puta. Odmah smo se prisjetili tih teških ratnih dana kada smo dolaskom na to za nas potpuno nepoznato područje po prvi put shvatili da nam prijetnja nisu samo neprijateljski metci ili geleri, već i kamenje koje uslijed eksplozije pršti na sve strane. Prisjetili smo se i 1. veljače 1993. godine te nedaleko od ograde kašićkog groblja odali dužnu počast našim poginulim suborcima iz Slavonskog Broda, našim neustrašivim „Kobrama“ iz 3. bojne 3. gbr „Kune“, koji su toga dana svojim životima obranili Kašić, Ravne kotare, zadarsko zaleđe, grad Zadar ili jednom riječju rečeno: Hrvatsku. Počast smo odali i svim ostalim hrvatskim braniteljima koji su poginuli na tom području, i to na spomen-obilježju na ulazu u Kašić, a koje je podignuto u čast pripadnika legendarne slavonske 3. gardijske brigade „Kune“. Spomen-obilježje je simbolično napravljeno od dalmatinskog kamena s križem od slavonskog hrasta.

Neka je vječna HVALA I SLAVA svim hrvatskim vitezovima koji su položili svoj život na oltar naše domovine Hrvatske, a na nama je da ih se sjećamo te da pronosimo istinu o našem obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu.

„Navik on živi ki zgine pošteno!“
DOMOVINI VJERNI!

Tekst: Marko Derežanin
Foto: Josip Lulić

Komentari
Prethodni članakDva milijuna kuna pomoći za sabirališta mlijeka
Sljedeći članak„Zaželi – 10 za 60“ – provedeno prvo vrednovanje