Novogradiščani su osim povrća, bili zainteresirani i za mandarine, čija se cijena na tržnici kretala od osam do deset kuna po kilogramu. Uvijek potrebno povrće poput mrkve, luka i peršina, zadržalo je standardnu cijenu (10 kuna/5 kuna/5 kuna). 

Ljuta paprika, koja jača imunitet, izdvaja se od ostalih namirnica. Jedan od najjačih aduta Slavonije svakako je gastronomija. Fiš paprikaš i ostali specijaliteti daleko su poznati po svom unikatnom pikantnom okusu koji se može dobiti samo od prave domaće, mljevene paprike. Papričicama kao i ostalim kulturama potreban je određeni topli period kako bi došlo do razvijanja cvjetnih pupova i u konačnici razvitka ploda te naravno određena količina svjetlosti.

Ljute papričice porijeklom su iz Meksika, gdje je poznato više od 150 vrsti. Osim što snižavaju razinu kolesterola u krvi i jačaju imunitet, njihovim konzumiranjem oslobađaju se hormoni serotonin i endorfin, tzv. hormoni sreće, zbog čega se vode kao dobri antidepresivi. Odatle i teorija da su Meksikanci uvijek dobre volje, a znamo koliko ljuta njihova hrana može biti. Ljute papričice dio su ljudske prehrane već 7500 tisuća godina. Plod inače može narasti i do 45 centimetara.

A kako tvrde prodavačice na tržnici, originalan način za ugrijati stopala zimi je upotreba ljute papričice. Naime, malo zrnaca ljute paprike stavite u čarape i to bi trebalo ugrijati stopala i potaknuti cirkulaciju.

Da je tržnica omiljeno mjesto za susrete i druženja starije generacije, uvjerili smo se i danas, a život novogradiške ‘pijace’ pogledajte u fotogaleriji.

Komentari
Prethodni članakNG PLUS za nezaposlene: Upoznajte našu korisnicu Emu
Sljedeći članakZaposlena žena za jako i solidarno društvo: Upoznajte Marinu