Prošle srijede ponuda na tržnici bila je skromna, ali kvalitetna. Hladno vrijeme i magla nisu omeli Novogradiščane u tjednoj nabavci svog potrebnog voća i povrća, a i danas se još kupuju namirnice potrebne za zimnicu i svakodnevnu konzumaciju. Ponuda je šarolika, a ono što se promijenilo od prošlog tjedna samo je niža temperatura i toplija odjeća.

Iako bi u jesen cijene povrća trebale padati, ove godine situacija je nešto drugačija. Na gradskoj tržnici su gužve, ali ne zbog povoljnih cijena. Sezona je pripremanja zimnica, a i tko bi mogao odoljeti zelenilu koje je u ponudi. 

Proizvođači za visoke cijene krive katastrofalnu godinu, zbog koje se jednostavno nema što prodati. Preuranjeno ljeto i ne tipične temperature za travanj, a potom izmjene vrućina i kiša ostavile su traga na urodu.

Salata, tikvice, polulik, kupus, kelj, češnjak, kruške, jabuke…sve to krasi štandove novogradiške tržnice.

Dok su tijekom ljeta poljoprivrednici svoje proizvode prodavali po mnogo povoljnijim cijenama, sada su cijene nešto više, posebice kupus.

No dok su zbog viših cijena pojedini prodavači zadovoljni, kod kupaca je situacija nešto drugačija. Zato se prije kupnje provjeri gdje se može najpovoljnije proći.

Jabuke po 5 kuna, zelena salata također, kruške po 7 kuna kilogram, batat 10 kuna, mrkva 5 i karfiol po 15 kuna kilogram ipak nađu svoje kupce. 

Jesenski urod nije dobar, svjesni su toga i kupci i prodavači, pa kako kažu, nema pritužbi, obje strane pune su razumijevanja.

U nekim hrvatskim gradovima na tržnicama je zabilježen porast cijena i do 100 posto , a koliko su kod nas cijene porasle teško je procijeniti, ali to ne mijenja činjenicu da će se ove godine na zimnicu ipak morati potrošiti nešto više.

no images were found

Komentari
Prethodni članakDanas županijski derbi: Domaća Sloga dočekuje nepredvidivu Marsoniju
Sljedeći članakU tijeku jesensko uređenje grada / foto