Najteže posljedice epidemije koronavirusa zasad trpe mali i mikropoduzetnici te obrtnici uslužnih djelatnosti. Posla za ljude poput vozača, konobara, kuhara, turističkih vodiča i malih trgovaca preprodavača jednostavno nema, pa su oni već dobro stegnuli remen, a oni koji su i zaposlili pokojeg radnika sada razmišljaju o otkazima

Zatečeni situacijom s pandemijom koronavirusa novogradiški obrtnici nisu posustali.

Situacija jest teška, ali ne smijemo posustati, ističe Ljiljana Šoch, potpredsjednica Udruženja obrtnika Brodsko posavske županije, vlasnica Exclusive Eventa, obrta za organizacije događaja, vlasnice Salona vjenčanica Exclusive i Caffe bara Carpe diem Ng:

– Doslovno smo „na koljenima”, zatvoreni smo, dosta je ljudi u velikim problemima. Gospodarstvo se tako brzo neće pokrenuti. Moram reći da sam prva tri dana bila zamišljena, šutjela sam, nisam s nikim razgovarala. Nakon toga, sama sebi sam rekla, situacija je takva, moramo se pomiriti i vjerovati da će Vlada Republike Hrvatske i naša lokalna zajednica biti nam od velike pomoći. Međutim, isto tako moramo se pripremiti na to da ćemo poslije ove krize morati još više raditi, biti hrabri i uporniji. Mi u Udruženju obrtnika Nova Gradiška, predsjednik Tomislav Šimić i ja smo u stalnom kontaktu s našim obrtnicima, kontaktiramo s njima, nastojimo pomoći. Trenutno, dok je situacija takva, novogradiške obrtnice šivaju zaštitne maske, oko 800 komada smo donirali našim sugrađanima. Također, donirali smo grijalice za šator smješten pokraj novogradiške bolnice – kaže Šoch.

Ljiljana Šoch višestruko je nagrađivana novogradiška poduzetnica. Nedavno je dobila nagradu Ženskog poduzetničkog centra za „najinspiraciju godine”:

– Mislim se, zašto ja baš u ovoj godini da dobijem takvu nagradu?! Kako biti inspirativan u svemu ovome?! Svima nama obrtnicima i poduzetnicima nije lako, ovo nam je samo jedna kap koja preljeva čašu, no navikli smo i nastavljamo se boriti kao i dosada.

Nije mi dosadno, radi se pomalo, ne ono što inače radim i ne za trenutnu financijsku korist,ali radim na sebi, učim, vježbam, meditiram, resetiram se,čitam i radim poslovne planove za neke bolje dane, koji će, vjerujem, doći brzo.
No ovo je vrijeme, koje nas nečemu uči, koje nam pokazuje tko je tu za nas i uz nas,vrijeme jedinstva i solidarnosti i puno sam već naučila iz ovog vremena, a vjerujem da ću još puno toga.
Sve se događa s razlogom, tako i ovo,čeka nas dug oporavak, novo razmišljanje, drugačije poslovanje, veliki izazovi, no vjerujem da ćemo uspjeti, svi zajedno kreirati nove i bolje poslovne živote.
Ovo je vrijeme velikih izazova, za sve nas, cijeli poslovni put je izazov, ali ovakav se doživi jednom i uspjet ćemo i to prebroditi i kreirati nove i bolje živote – kaže.

 

Komentari
Prethodni članakNa Konzumovim policama voće i povrće domaćih malih proizvođača i OPG-ovaca
Sljedeći članakRANO JUTROS: Smrtno stradao 23-godišnjak