Gradska vijećnica je u četvrtak djelovala premalom da bi primila sve prijatelje lijepe pjesničke riječi, one riječi za koju su stari Grci vjerovali da se kuju po nadahnuću muzâ Kaliope i Erato – zaštitnica govorništva i ljubavnog pjesništva.

Povod je bio predstavljanje prve izdane zbirke pjesama „Rascvjetane misli“, novogradiške pjesnikinje i umirovljene profesorice Vesne Dumičić.
Mjesec hrvatske knjige Novogradiščanima je ponudio nekoliko kulturnih događanja, a Gradska knjižnica Nova Gradiška organizirala je i ovo događanje kada je voditeljica knjižnice  i profesorica Biljana Dakić predstavila ovo bogato pjesničko djelo koje je izdalo „Književno – likovno društvo Rešetari“, a složeno odabirom profesorice Vjekoslave Bagarić. Autorica je otkrila kako pjesme piše niz godina, ali ih je tek sada pretočila u omeđenu zbirku i javnosti predstavila kroz niz tematskih krugova koji zaokupljaju njenu maštu. Dodala je kako ju svaka životna situacija motivira u pjesničkom izražavanju te da je zbirka niz iznesenih impresija koje su iskrene prirode i ne trpe neke književnoteorijske zahtjeve. Budući da je pripremala zbirku i obavila odabir pjesama, profesorica Vjekoslava Bagarić je iznijela zamijećene tematske krugove ove zbirke: „rascvjetane misli“ – pjesme koje obilježavaju sliku prirode i mediteranskog krajolika te suodnosa prirode i čovjeka, „što sudbina piše, samo anđeli znaju“ – tematski je krug u kojem pjesme u sebi zaokružuju problematiku ljudske prirode kao što su rat, bolest, milost i dr., te „utopljena u postojanje sanjam sreću“ – niz pjesama u kojima je vidljiv autoričin intimni svijet, iskazan kroz motive boli, čežnje, samoće te ljubavi voljenog bića.
Uz prigodnu gitarističku pratnju Milenka Divjaka i Tomislava Šolića, nazočni su otplovili u dimenziju emocija slušajući pjesme koje su interpretirali Radomir Dumičić – autoričin suprug, profesorice Dakić i Bagarić te, naravno, samo autorica.

Autor: Mario Trupinić/photo: novagradiška.com

Komentari
Prethodni članakMartinjska večer u Maloj na zadovoljstvo svih
Sljedeći članakNovogradiški rukometaši pobijedili u gostima Viro Viroviticu