Kraj tekuće kalendarske godine nije mogao biti bolji za pacijente i zdravstveno osoblje Opće bolnice Nova Gradiška. Jučer je u novogradišku bolnicu stigao vrhunski CT aparat:

– Radi se o 128 slojnom uređaju tvrtke Hitachi, vrhunskom uređaju koji bi po performansama trebao biti najbolji u ovom dijelu Hrvatske. Ja se nadam da će kroz dvadesetak dana biti u punoj funkciji. Vrijednost mu je oko pet milijuna kuna, a nabavljen je sredstvima Ministarstva zdravstva za interventnu nabavku opreme. Dobili smo najmoderniji aparat i zbog toga smo iznimno sretni.

Samo za usporedbu, pakračka bolnica dobila je 32 slojni aparat, bolnice u Virovitici i Našicama 64- slojni…

Naš je 128 slojni; samo da napomenem što je više slojeva, to je aparat kvalitetniji. Dobili smo vrhunski aparat, sto posto financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.

Također smo uspjeli, u pregovorima s tvrtkom koja je prošla na natječaju, urediti i prostor gdje se nalazi CT. Zamijenjen je pod, stavljeni novi stropovi, postavljene klime, negdje oko 120 tisuća kuna uloženo je u uređenje ovog prostora.

Ovo je treći CT u našoj bolnici. Dosada smo imali jednoslojne aparate koji nisu u potpunosti odgovarali njihovoj funkciji. Posebice je bilo teško nama u kirurgiji jer imamo često traumatizirane pacijente. Jako se dugo čekalo da se završi proces snimanja tako da smo gubili dosta vremena u dijagnostici i liječenju. Ovaj aparat bi to trebao riješiti u sekundama. Primjerice, ako smo dosada morali čekati 45 minuta za nalaz, sada ćemo rezultate dobiti za dvadesetak sekundi.

Odmah iza Božića doći će ekipa iz Poljske koja će obučiti naše inženjere radiologije i zdravstveno osoblje koje će raditi na aparatu, stoga očekujemo da će do 15. siječnja CT aparat biti u potpunosti u funkciji – kaže dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

– Što se tiče Odjela radiologije, tu smo zaokružili proces opremanja i obnove. Nabavili smo nove rendgene, šest novih ultrazvuka, intraoperativni C look, novu dijaskopiju, snimaonu, sve u vrijednosti oko pet milijuna kuna. Sada smo nabavili i ovaj CT, još nam treba prijenosni rendgen i ultrazvuk jer nam se vraća veliki broj specijalizanata iz interne medicine. Uvijek ima potrebe za novom opremom, jer i ona koja je prije dvije godine bila ispravna, sada više nije. Sada krećemo u redovno „zanavljanje” i održavanje opreme i nadam se da ćemo uspjeti održati tempo rada na ispravnim, kvalitetnim aparatima kako bi mogli biti bolnica za primjer – dodaje.

Novogradiška bolnica veliko gradilište, nabavlja se oprema

– Sada je u završnoj fazi energetska obnova Odjela kirurgije, interne, ginekologije, pedijatrije i polikliničkog hodnika. Nakon toga kreću radovi na obnovi stare bolnice, na Odjelima palijativne skrbi, psihijatrije i fizikalne terapije. Radi se o velikom projektu vrijednosti devet milijuna kuna koji obuhvaća, osim radova na samoj zgradi, i radove na promjeni nove kotlovnice.

Uz sve to ide i solarna elektrana na krov stare bolnice. Tu ćemo postići značajne uštede u toplinskoj i električnoj energiji. Vrijednost cjelokupnih investicija je, zaista, velika. Ako se zbroji cijela energetska obnova i vrijednost aparata koje smo nabavili, mogu reći da je u novogradišku bolnicu u protekle dvije godine uloženo preko 65 milijuna kuna.

Zadovoljan sam realizacijom svih projekata u ovoj godini. Bitno je da nismo imali odljeva liječničkog kadra, u ovoj godini nam se vratilo nekoliko liječnika sa specijalizacija, iduće godine slijedi nam povratak desetak, petnaest liječnika. Dolaze nam liječnici i iz drugih ustanova. Dobit ćemo novog nefrologa na Odjelu dijalize. Što se tiče liječničkog kadra, situacija je dobra, što se, pak, tiče medicinskih sestara tu uvijek ima manjka. Međutim, koliko nam financijske mogućnosti dozvoljavaju toliko i zapošljavamo. Nadamo se da ćemo dostići brojku koja je optimalna za ovu bolnicu.

Uređujemo i prostor oko novogradiške bolnice. Kada završimo energetsku obnovu zgrada, u suradnji s Gradom Nova Gradiška uredit ćemo okoliš bolnice. Napravit ćemo dva parkirališta, jedno, kapaciteta oko 200 parkirnih mjesta kod zgrade Zavoda za javno zdravstvo, drugo iza Odjela interne za djelatnike bolnice. Time bi u potpunosti smanjili gužvu koje su bile dosada. Vrijednost je ovog projekta oko 7,5 milijuna kuna. U svakom slučaju, pokazala se opravdanim odluka o vraćanju pravnog subjektiviteta novogradiškoj bolnici. Rastemo svakim danom, apliciramo za sredstva resornog ministarstva i europskih fondova, nastojimo u potpunosti našim pacijentima pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb. Iza svega ovoga stoji veliki rad Uprave bolnice i svih njenih djelatnika- kaže Kolodziej.

Brojni planovi i za sljedeću godinu

– Predstoje nam značajne investicije. Preko dva milijuna kuna uložit ćemo u opremu, prvenstveno dijagnostičku i nešto za operacijske sale. Trenutno su u tijeku radovi na obnovi Jedinice intenzivnog liječenja, radovi bi trebali biti gotovi u trećem mjesecu. Očekujemo početak i završetak energetske obnove nove bolnice, to će biti ogroman projekt vrijednosti 27 milijuna kuna. Tu je i projekt energetske obnove stare bolnice vrijedan devet milijuna kuna. Očekujemo da ćemo uspjeti staviti u funkciju respiracijski centar, tako da planova za iduću godinu itekako ima – zaključuje ravnatelj novogradiške bolnice Josip Kolodziej.

 

Komentari
Prethodni članakHumanost, zajedništvo i dobra suradnja: akcija čišćenja zgarišta kuće
Sljedeći članakDelegacija Gradske organizacije SDP-a Nova Gradiška posjetila Europski parlament