Njemačka policija traži Hrvata Dražena Dakića (40) jer ga sumnjiče da je u četvrtak oko 21.30 sati u kući u Villingendorfu ubio muškarca (34), ženu (29) i sina (6). Jedna žena se uspjela spasiti. Pobjegla je iz kuće kad je Dakić počeo pucati. Prema prvim informacijama riječ je o majci ubijenog djeteta koja se sklonila kod susjeda.

Stravično krvoproliće dogodilo se u četvrtak navečer u malom njemačkom mjestu Villingendorfu u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg. Hrvatski državljanin Dražen Dakić (40) hicima iz vatrenog oružja ubio je svog šestogodišnjeg sina, te 34-godišnjeg partnera njegove bivše žene i još jednu 29-godišnju žensku osobu. Vjerojatno bi ubio i donedavnu suprugu da ona u trenutku napada nije uspjela pobjeći iz kuće i potražiti pomoć kod susjeda, koji su obavijestili policiju. U kući se u tom trenutku zatekla i trogodišnja djevojčica, koja se, srećom, uspjela sakriti pred ubojicom, te je u skrovištu dočekala dolazak policije.

Dražen Dakić se nakon ovog strašnog zločina dao u bijeg i policija mu još uvijek nije ušla u trag.

Facebook

 

Kako je na održanoj konferenciji za medije policija izvijestila javnost, Dakić i njegova supruga su već neko vrijeme živjeli odvojeno. U četvrtak navečer, na dan kada je njegov sin krenuo u prvi razred osnovne škole, te je majka tim povodom organizirala malu proslavu u kući novog partnera, otac je krenuo u svoj krvavi pohod, očito odlučivši usmrtiti i vlastito dijete. Oko 21.30 sati kroz vrt se prišuljao na terasu obiteljske kuće te je kroz kuhinjski prozor upao u kuću.

 

– Počinitelj je iz dugog vatrenog oružja odmah počeo pucati u prisutne osobe, među kojima je bio i njegov šestogodišnji sin. Prisutni nisu imali nikakve šanse – izjavio je glavni policijski istražitelj Rolf Straub. Njegova bivša supruga ipak je nekako uspjela pobjeći iz kuće te je pomoć potražila kod susjede koja je odmah alarmirala policiju.

Facebook

 

Dolaskom na mjesto zločina, policijski službenici nisu znali je li počinitelj još u kući te su uz pomoć pristigle specijalne policijske postrojbe krenuli u pretres kuće. Unutra su zatekli mrtvog dječaka i muškarca, dok je ranjena žena, inače, rođaka ubijenoga, još davala znakove života. Ona je hitno prebačena u bolnicu gdje je ubrzo podlegla zadobivenim ozljedama. Policajci su pretražujući kuću pronašli skrivenu trogodišnju djevojčicu. Ona nije ozlijeđena, ali je zasigurno pretrpjela veliki strah i šok. O njoj policija nije željela davati daljnje infromacije. Inače, na proslavi je bio i još jedan muškarac, koji je otišao nabaviti piće za proslavu i tako vjerojatno izbjegao smrt. Vratio se u trenutku kada je na mjesto zločina već stigla policija.

Organizirana je intezivna i opsežna potraga za počiniteljem, a s obzirom da je njegova bivša supruga preživjela napad, odmah je bilo jasno tko je ubojica te je policija raspisala potragu za Draženom Dakićem i objavila njegovu fotografiju. U početku nije bilo jasno je li Dakić pobjegao pješice, s obzirom da su mještani čuli pucnjeve iz obližnje šume, ili se s mjesta zločina odvezao u osobnom automobilu, prema podacima koje je dobila policija, zelenoj Seat Ibizi.

Facebook

 

Iako se špekuliralo da je ubojica možda u šumi počinio samoubojstvo, njegovo tijelo nije pronađeno i policija za sada nije razjasnila okolnosti i razloge te pucnjave. No, ujutro spomenuta Seat Ibiza pronađena je u obližnjem mjestu Herrenzimmernu. Stoga policija, iako ne isključuje mogućnost da je počinio samoubojstvo, i dalje polazi od toga da je ubojica i dalje u bijegu i to naoružan i opasan, zbog čega je lokalnom stanovništvu izdano upozorenje da izbjegavaju nenaseljena i šumska područja u blizini spomenutih mjesta. Policija je na temelju izuzetih trasgova s mjesta događaja zaključila da je ubojica koristio pušku ili automatsko oružje koje vjerojatno potječe iz jugoslavenske vojske.

U potragu je uključeno više od 250 policajaca, koriste se helikopteri i timovi specijalizirani za potrage, a zatražena je i pomoć policije susjednih pokrajina, ali i susjednih država. Na konferenciji za medije o počinitelju je još rečeno da je rođen u BiH, te da je u Njemačkoj prije više godina već kažnjavan za delikte poput fizičkih napada i prijetnji. No, nije osuđivan na zatvorske kazne.

Njemački mediji u svojim izvještajima navode kako osobe koji su poznavale Dakića i njegovu suprugu tvrde da je bio poznat po svojim ispadima ljubomore. Novine Schwartzwälderbote pišu kako su majka i dijete bili u bijegu od Dakića, te su prije dva tjedna došli u Villingendorf, kod njezina novog partnera.

Prema tim informacijama, tajili su mjesto svog boravka te su i u školi molili da adresa novog školarca ostane nedostupna javnosti. Druge lokalne novine pišu da je jedan od razloga njihova razvoda bio financijske prirode te da je Dražen Dakić od 2014. bio u tzv. privatnom bankrotu.

 Njemački medij NRWZ piše kako je Draženova bivša partnerica Katarina s njihovim sinom (6) u Villingendorf došla prije nekih dva tjedna, dok Bild navodi da su tamo živjeli posljednjih pola godine. Navodno je bila u strahu od supruga i molila je mještane, kao i djelatnike škole u koju je upisala sina, da nikome ne govore njihovu adresu. Ipak, Dražen ih je nekako uspio naći te krenuo u krvavi pohod. Njegova obitelj iz Nove Gradiške za ubojstva je saznala s interneta.

– U petak dopodne šef me pozvao u svoj ured i pitao me je imam li ja brata Dražena u Njemačkoj, rekao sam mu da imam. On mi je rekao što je pročitao na internetu, nisam mogao vjerovati. Meni i mojoj supruzi je rekao da možemo ići kući, jer je najvjerojatnije na nama vidio da smo u šoku – ispričao nam je njegov brat Goran. Kaže da je Dražen prije Katarine imao još jednu ženu, s kojom je bio u braku devet godina. I s njom ima dvoje djece, kćer i sina. S Katarinom, koja je iz Rige, bio je u braku šest godina, a prije godinu dana su se rastali.

foto: Franjo Lepan/24sata

Prekidu su navodno kumovali financijski problemi u koje je Dražen zapao. Dražen i Katarina imali su šestogodišnjeg sinčića Daria. U Hrvatsku nije često dolazio, pa Goran kaže da je malenog nećaka vidio samo jednom i to kada je imao tek tri mjeseca.

– Još uvijek ne mogu vjerovati da je to učinio moj brat. Ne znam gdje je, nije mi se javio. Poslao sam poruku sestričini, jer mi u Njemačkoj imamo puno rodbine, da mi napiše što zna o tome što se tamo dogodilo, ali mi se još nije javila – očajan je Draženov brat Goran.

foto: Franjo Lepan/24sata

Obitelj Dakić, otac Krešimir, majka Reza, djeca Dražen, Goran i Zlatan doselili su se u ratnom vihoru iz Bosanske Gradiške na područje Nove Gradiške i skrasili su se i prigradskom naselju Prvča. Susjedi Dakićevih kažu da su to vrijedni i radišni ljudi. Goran i njegova supruga Daliborka rade zajedno u istoj tvornici, a njihov poslodavac ih hvali i kaže da su jako vrijedni i dobri radnici.

– Jako mi je žao svih, a posebno djeteta – rekla je Daliborka, koju je također šokirala vijest o ubojstvu nećaka.

foto: Franjo Lepan/24sata

– Koliko znam Dražen je sada u bijegu, traži ga njemačka policija. Nama se nije javio – kazao nam je Goran.

U roditeljskoj kući sam je otac Krešimir, čovjek koji je teško bolestan. Draženova majka Reza nije bila kod kuće i u petak oko podneva još nije znala što se dogodilo u Njemačkoj.

– Sin Zlatan mi je došao i rekao je što je pročitao na internetu. Ne mogu vjerovati da je to učinio moj Dražen. Prije mjesec dana iznenada je došao kući, vidio sam na njemu da nije dobro. Požalio mi se da ima problema, jer mu prva supruga ne dozvoljava da vidi djecu, a i ova druga s kojom se također rastao mu nije dala da viđa sina. Bilo kako bilo, ne opravdavam ga i to nije trebao uraditi.

foto: Franjo Lepan/24sata

Majka mu još ne zna, vjerujem da će joj to jako teško pasti, kako da joj kažem da je Dražen ubio svoje dijete, našeg unuka – rekao je Krešimir na kojemu se vidjelo da proživljava teške trenutke. Sin mu se, nakon što je prošlog kolovoza bio nekoliko dana u posjeti, više nije javio.

– Nije me zvao, prije bi se povremeno javio kako bi nam rekao da je živ i dobro. Ne znam što je u Njemačkoj radio, koliko znam u zadnje vrijeme je radio nešto se prodajom automobila, ali nisam siguran. Još ne znam ni tko je ubijena žena, jer piše da su bile dvije žene, dijete i neki muškarac. Dražen je navodno u bijegu, to je sve što znam – rekao je Krešimir, miran i povučen čovjek koji još nije u potpunosti svjestan što je uradio njegov sin u Njemačkoj.

Draženov poznanik, koji ga je vidio prije mjesec dana kad je bio u Hrvatskoj, također nam je otkrio da mu Dražen nije izgledao dobro. Požalio mu se kako su ga svi napustili, no ničime nije odavao kako bi mogao počiniti ovako nešto.

 

Izvor: 24 sata, Bild, Franjo Lepan

Komentari