U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška jučer je upriličena promocija knjige “Starinski Hrvatski voćnjaci i sorte jabuka” našeg pokojnog sugrađanina, profesora Ivana Bašića.

Dugo očekivana knjiga „Starinski hrvatski voćnjaci i sorte jabuka“, koja je svjetlo dana ugledala je još u studenom prošle godine u nakladi Leo – commerce d.o.o. iz Rijeke, napokon je promociju dobila i u gradu koji je obilježio život samog autora. 

Pred zainteresiranom publikom u novogradiškoj Gradskoj vijećnici, autora knjige predstavila je magistra znanosti Marija Ševar iz Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe, ujedno i jedna od najzaslužnijih osoba za izdavanje ovoga djela. 

-“Znanje i praksa profesora Bašića pretočene u riječi ove knjige podijeljeni su u dvije cjeline. Prva obuhvaća principe biodinamičke proizvodnje, sadnju i njegu nasada jabuka onako kako je on to činio na svojem voćnjaku, dok druga cjelina obuhvaća odlike starih sorti jabuka, detaljne opise i originalne fotografije.”

Bašić je žarko želio za života svoja znanja pretočiti u knjigu, međutim okolnosti mu to nisu dopustile. No zahvaljujući Mariji Ševar, Vjekoslavu Hudolinu i drugim mu bliskim suradnicima i prijateljima, knjiga je svjetlo dana ugledala kao njegovo posthumno djelo. 

-“Nama, koji smo učili od njega, preostalo je da damo svoj doprinos u ostvarenju sna o objavi knjige. To se upravo i dogodilo, san Ivana Bašića pretvoren je u javu. Tiskanjem ove knjige sačuvat će se od zaborava jabuke u voćnjacima i zapisi o starim sortama jabuke ovoga dijela Europe. Tako će profesor Bašić i njegove jabuke zauvijek biti s nama i s generacijama koje dolaze poslije nas!”

Osim Marije Ševar, o knjizi Ivana Bašića govorili su i Ivan Kisić, profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Vjekoslav Hudolin, inženjer poljoprivrede, novinar, ali koautor knjige kako tekstom, tako i uvelike slikama starih sorti jabuka.

-“Kao novinar i veliki zaljubljenik u jabuke imao sam sreću godinama se družiti s ovim dragim čovjekom velikog srca i s njegovom obitelji. Radili smo na nekim zajedničkim projektima.  Prije nekoliko godina njegova kći Blanka i ja pokrenuli smo facebook stranicu pod nazivom “Sačuvajmo stare sorte jabuka” u kojoj mi svakodnevno objavljujemo informacije, fotografije i savjete vezane uz očuvanje starih sorti, a uz to redovito se održavaju i razmjene starih sorti jabuka i drugog voća, a sve je potaknuto idejom profesora Bašića”

Kako Vjekoslav Hudolin, tako i Marija Ševar, nastavit će, dok je god moguće ono što je autor knjige “Starinski Hrvatski voćnjaci i sorte jabuka” započeo, a to je nastojati osvijestiti važnost očuvanja starih sorti ne samo jabuka, nego i drugog autohtonog voća i povrća.

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakCijene goriva ponovno porasle
Sljedeći članakU Sičicama 59-godišnji vozač sletio u putni kanal