Svake se godine treću subotu u siječnju obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj ove javnozdravstvene akcije je povećati svijest žena o važnosti i oblicima prevencije ove zloćudne bolesti.

Ovaj su dan, dvanaestu godinu zaredom, tijekom prijepodneva obilježili i članovi novogradiške Lige za borbu protiv raka dr. Zorislav Slović. U središnjoj Ulici slavonskih graničara dijelili su mimoze našim sugrađankama, a sva prikupljena sredstva bit će namijenjena daljnjem radu lige.

– Na globalnoj razini, rak vrata maternice je četvrti najučestaliji karcinom u žena s oko 570 000 novih slučaja u protekloj godini. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Republici Hrvatskoj je u 2015. godini bilo 280 novooboljelih žena, dok ih je u 2016. godini 115 umrlo od ovog raka. Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja nastaje uslijed nekotroliranog rasta prethodno promijenjenih stanica na dijelu ulaza maternice iz rodnice. Rak vrata maternice je u više od 99% slučajeva uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusom.

Trenutno je otkriveno više od 200 tipova HPV-a, a njih 50-ak inficira genitalno područje. Najčešći način infekcije je spolnim putem (odnosom), ali se virus može prenijeti i kožnim kontaktom u genitalnom području. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života susresti/zaraziti s HPV virusom, ali samo kod manjeg broja žena će se razviti maligna bolest. Naime, u većini slučaja infekcija HPV-om prolazi u asimptomatskom stadiju te većina nosilaca i ne zna da je zaražena. Uz djelovanje imunološkog sustava većina infekcija prolazi spontano. Međutim, u manjem broju žena, infekcija može trajati duži niz godina (10-15) što može dovesti do pojave premalignih promjena vrata maternice, a u slučaju da se promjene ne liječe i rak. Važno je napomenuti da premaligne i maligne promjene uzrokuju HPV tipovi visokog rizika. Tipovi 16 i 18 su odgovorni za oko 70% slučaja raka vrata maternice.

Organizirani probir (ginekološki pregled, testiranje) i cijepljenje su glavne preventivne aktivnosti u prevenciji ove maligne bolesti. Redovitim ginekološkim pregledima rak vrata maternice se može spriječiti otkrivanjem premalignih lezija, a time i omogućiti uspješno pravovremeno liječnje. Dobro organiziran probir smanjuje smrtnost od ove bolesti za 80% – ističe Tereza Grgić, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatske lige za borbu protiv raka „Dr Zorislav Slović”.

 

 

Komentari