Prije 30 godina neprijateljski zrakoplovi su se obrušili na Novu Gradišku i gađali vitalne objekte. Cilj je bio uništiti ih, obeshrabriti branitelje i izazvati paniku kod civilnog stanovništva.

Tog krvavog dana, ratne 1991. godine poginulo je 12 osoba, a više od 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, Radio Nova Gradiška, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Cerniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica.

Upravo tim povodom jučer su Novogradiščani polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast i prisjetili se tog tragičnog dana. U uvodnom dijelu okupljene građane kod spomenika stradalim žrtvama ispred Doma kulture pozdravio je koordinator za braniteljske i stradalničke udruge proistekle iz Domovinskog Vlatko Greiner, a potom su pročitana imena stradalih. Počast su odali predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Nove Gradiške, Udruge HVIDR-a, predstavnici Brodsko-posavske županije i Grada Nove Gradiške, PP NG te braniteljskih i stradalničkih udruga, kao i gradskih i civilnih institucija.

Komentari
Prethodni članakSastanak župana: Prioritet je uspostava kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika
Sljedeći članakPrijava za neisplate plaća, pronašao topnički projektil..