Karcinom ne poznaje dob, spol, rasu, dubinu džepa… jer danak u zdravlju, na žalost, još uvijek prečesto i u životima uzima podjednako među svima. Ma koliko znali o bolesti koja je sa svojih tisuću lica najčešći uzrok smrti na svijetu, znanstvenici su još uvijek daleko od univerzalnog lijeka.

Članice novogradiške podružnice Hrvatske lige protiv raka dr. Zorislav Slović i ove godine, unatoč pandemiji koronavirusa odlučile su se pridružiti humanitarnoj akciji “Dan narcisa” koja ima za cilj upozoriti i podići svijest žena na rano dijagnosticiranje i otkrivanje raka dojke.

Tijekom prijepodneva u središnjoj gradskoj ulici dijelile su našim sugrađankama narcise i promotivne materijale kako bi ih upozorile na potrebu prevencije:

– U Hrvatskoj od ovog najčešćeg raka u žena godišnje oboli gotovo 2.600, a umre više od 1.000 žena. Ove poražavajuće brojke dodatni su razlog za organizaciju što većeg broja javnozdravstvenih akcija kojima je cilj educirati žene o važnosti redovitih kliničkih, ultrazvučnih i mamografskih pregleda, ali i oboljelim ženama pružiti snagu i svu potrebnu potporu u borbi protiv raka dojke.

Zašto inzistiramo na održavanju ovakvih akcija?! Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena te vodeći uzrok smrti od raka u žena, želimo ukazati na važnost odlaska žena, ali i muškaraca na redovite preglede dojki.

Narcisi simbol proljeća, života i nade, u našoj zemlji su uvelike prepoznatljivi i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kao i podrške svim onim ženama koje su od raka dojke oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe – kaže Tereza Grgić, predsjednica Hrvatske lige za borbu protiv raka dr. Zorislav Slović Nova Gradiška.

 

Komentari
Prethodni članakSaša Stojić: Jednim potezom možemo promijeniti živote pasa u Hrvatskoj
Sljedeći članak19 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji, dvije osobe preminule od COVID-19