I ove godine Grad Nova Gradiška u povodu 27. obljetnice vojno redarstvene operacije „Bljesak“ organizirao je svečanost polaganja vijenaca kod središnjeg spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana. Kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima   i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijence su položili i svijeće zapalili Udruga veterana 121. brigade HV-e Nova Gradiška, Udruga veterana 3. gardijske brigade  „Kune“ Nova Gradiška,  Udruga veterana  domovinskog rata   Gornji Mihaljevac, predstavnici Brodsko posavske županije i Grada Nova Gradiška, predstavnici gradskih ustanova i tvrtki, Policijske postaje Nova Gradiška i  Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška.

Na taj način odali su počast svima onima koji su sudjelovali u ovoj akciji, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su dali velik doprinos stvaranju slobodne i suverene hrvatske države.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija te deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Svečanost obilježavanja 27. obljetnice vojno redarstvene operacije „Bljesak“ nastavljena je tijekom poslijepodneva natjecanjem u kuhanju čobanca, a od 20 sati slijedi i veliki cjelovečernji koncert „Slavonskih lola“.

 

 

Komentari
Prethodni članakDan općine Davor: realizirani kapitalni projekti
Sljedeći članakEMPWR KIDS DAY