Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata organizirala je 9. po redu mimohod “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ 20. studenoga 2016. godine u Vukovaru, na godišnjicu masakra na Ovčari.

Mimohodom u koloni ponosa povezuju dvije najveće masovne grobnice u Republici Hrvatskoj, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar i Ovčaru. Mimohod je nadaleko prepoznat po svojoj jačini od brojne braniteljske i stradalničke populacije, ali i građana Republike Hrvatske, kojih je svake godine sve više. Mimohodom koračaju Njima u čast, za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile koji su svoje živote utkali u temelje stvaranja slobodne Republike Hrvatske.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata-Podružnica Brodsko-posavske županije iz Nove Gradiške na mimohod u Vukovar krenula je sa dva autobusa. U Vukovar iz našeg Grada išli su članovi brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te stradalničkih Udruga, ali i građani. Novogradiščani su sudjelovali u mimohodu od 8 km od Memorijalnog groblja do Ovčare, gdje su položeni vijenci, zapaljene svijeće i održan prigodan program. Nakon programa na Ovčari, posjetili su ” Vukovarsku bolnicu 1991g.”  i Javnu ustanovu “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”. Cjelodnevni program je završen svetom misom u crkvi BDM Kraljice mučenika ( Sajmište, Vukovar).

Kod spomen-obilježja ubijenima na Ovčari vijence su, uz Ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, predstavnike Udruge djece poginulih i nestalih branitelja te grada Vukovara, položila i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, 204. vukovarske brigade, Udruge HOS Vukovar i niz drugih braniteljskih i stradalničkih udruga Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a potom su svijeće zapalili i predstavnici brojnih udruga iz cijele Hrvatske kao i građani koji su došli odati počast žrtvama Ovčare. U sklopu programa ‘Ovčara-vječna rana’ pročitana su imena svih ubijenih dok je župnik vukovarske Crkve sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić predvodio molitvu.

Komentari