40, odnosno zbog pandemije koronavirusa, 42 godine prijateljstva, partnerstva i suradnje obljetnica je koju su proteklog vikenda u njemačkom prijateljskom gradu Herzogenaurachu obilježili predstavnici Grada Nova Gradiška i njemački prijatelji iz ovoga grada.

Delegacija Grada Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem i predsjednicom Gradskog vijeća Dinkom Matijević, gradski vijećnici te predstavnici gospodarskog i društvenog života grada bili su odlično ugošćeni od svojih njemačkih prijatelja i još jednom dokazano da se prijateljstvo i suradnja koji su se sve ove godine gradili i razvijali i dalje traje.

Domaćini delegaciji Grada Nova Gradiška bili su gradonačelnik German Hacker i gradski vijećnici ovoga grada te članovi Kluba Hrvata „Croatia” koji su ovom prigodom proslavili i 30 godina postojanja kluba, kulturno sportske udruge koja u Herzogenaurachu okuplja Hrvate, ali i Nijemce.

Sve je počelo u proljeće 1969., kada je tvrtka Schaeffler kontaktirala radnike. Godine 1976. prvi Hrvati došli su raditi u Herzogenaurach. Slijedili su službeni posjeti, a 5. svibnja 1980. Hans Ort i Josip Vuković potpisali su partnerski ugovor i tako je krenula suradnja između ova dva grada.

Zahvaljujući našem sugrađaninu Marku Lončaru, koji je inicirao suradnju, u proteklom razdoblju brojna su prijateljstva ostvarena između ova dva grada. Tijekom godina suradnja je uspješno realizirana na gospodarskom, kulturnom, sportskom i društvenom području. Brojne novogradiške udruge gostovale su u ovom njemačkom gradu, realizirani sportski, kulturni i ini susreti.

Upis u Zlatnu knjigu povodom 40 godina partnerstva Grada Herzogenauracha i Grada Nova Gradiška

Središnji događaj ovogodišnjeg posjeta novogradiške delegacije u Herzogenaurachu bio je službeni prijem i upis u Zlatnu knjigu povodom 40 godina partnerstva gradova Herzogenaurach i Nove Gradiške.

Na svečanom prijemu goste iz Nove Gradiške pozdravio je gradonačelnik German Hacker, uputio im dobrodošlicu te se toplim i srdačnim riječima osvrnuo na godine protekle suradnje i izrazio odlučnost i spremnost da će se ona nastaviti i u sljedećim godinama.

Na svemu učinjenom zahvalio mu je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić:

– Pristigavši zajedno s gradskim vijećnicama i vijećnicima, sportasima kao i predstavnicima Grada Nove Gradiške u prijateljski Grad Herzogenaurach, proveli smo ugodan dan uz izraze srdačne dobrodošlice, te u razgledanju grada i njegove prekrasne okolice.

Razlog ovog našeg dolaska je silna želja i nastojanje da se okupimo u što većem broju, te da proslavimo 40.-tu obljetnicu prijateljstva – prijateljstva, suradnje, podrške i skrbi koji su građanke i građani naših dviju gradova njegovali punih, prethodnih više od četiri desetljeća.

Nakon dvije duge godine neizvjesnosti, pokušaja i nadanja koju je izazvala globalna covid – pandemija, s radošću smo shvatili da se oduševljenje Njemačkom i Vašim Gradom Herzogenaurachom, njezinim krajolicima, kulturnom poviješću prenosi već generacijama na građanke i građane grada Nove Gradiške.

Iskreno me ganula Vaša predanost i ustrajnost u očuvanju vaše povijesti koja je vidljiva na svakom koraku kojim ste nas prošetali i kojim smo kročili ovim divnim malim, a ujedno tako „velikim“ gradom.

Nova Gradiška dala je prijateljskom Gradu Herzogenaurachu pečat „Velikog Grada“, jer je to grad čije građanke i građani imaju veliko srce, otvorenu dušu i beskrajnu ljubav prema Novoj Gradiški.

To nitko bolje od nas Novogradiščana ne zna, jer nitko nije nikad imao priliku osjetiti ruku utjehe, potpore i prijateljstva kad je to bilo najpotrebnije nama Hrvatima, posebice nama u Novoj Gradiški kao za vrijeme Domovinskog rata, obrambenog rata. U tim trenucima naše borbe za neovisnosti, u tim nam nezaboravnim godinama 1991. do 1994., ponukani jakom željom da budemo dio političke zajednice čiji su imperativi postojanja sloboda, mir i poštovanje prema drugim ljudima i narodima, Vi ste u Herzogenaurachu to prepoznali i bili našem narodu, prvenstveno građankama i građanima Nove Gradiške utjeha, podrška i pomoć.

Od prvog dana ulaska u veliku obitelj EU-a, Grad Nova Gradiška je zacrtao i utanačio velike, značajne zadatke i nastojanja izgradnje modernog, suverenog europskog grada.

Zato je tako važno uvijek i konstantno iznova ustrajati i tražiti ono što nas sve ljude spaja. Naša dva grada Herogenaurach i Nova Gradiška u ovih 42 godine prijateljstva na koje danas možemo uzdignute glave, s ponosom reći da je uvijek bilo raznih trenutaka koje nam je život nosio, ali uvijek smo se rado sjećali jedni drugih i njegovali naša prijateljstva, prijateljstva koja su iz godine u godinu očvrsnula, a ponajviše u teškim vremenima kroz koje uvijek jedna od strana mora proći.

Proteklo doba covid-pandemije je također naša dva grada stavio pred veliki izazov, zamrznuvši cijelu EU na određeno vrijeme, međutim novo doba jedinstva, ujedinjenja, nadići će i sjediniti naše narode u želji za mirom, demokracijom i napretkom, a za koje smo se sve te godine neumorno ulagali i gradili iste. Dragi prijatelju Germane, poštovane dame i gospodo, želim reći, posebice naglasiti da do danas nikad nismo stali, niti ćemo posustati u plemenitoj namjeri izgradnje i napretka našeg grada Nove Gradiške, naše Brodsko-posavske županije, naše Hrvatske, našeg prijateljstva s Gradom Herzogenaurachom.

Dopustite mi da na kraju pozovem sve da si međusobno pružimo nadu u bolje sutra, iako je ovo danas što živimo vrijeme raznih ekonomsko – socijalnih, demokratskih, mirnodopskih i međuljudskih izazova, ali ipak živimo u znanju da imamo podršku jednih drugih.

Hvala našem „Velikom Gradu“, našem prijateljskom Herzogenaurachu na svih dosadašnjih „velikih 42“ godine prijateljstva, na 42 godine srdačnosti, 42 godine podrške, razumijevanja i nade.

Hvala svima onima koji su izgradili, gradili i održavali ovih 42 godine prijateljstva gradova Herzogenauracha i Nove Gradiške, ali hvala unaprijed i svim nadolazećim generacijama koji će preuzeti ovo vrijedno međunarodno nasljeđe i nastaviti ga voditi marljivosti i ljubavlju kao i generacije do sada – rekao je gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Obilazak znamenitosti Herzogenauracha, sportski susreti kuglača

Prijatelji iz Njemačke i ovoga su se puta pokazali kao više nego dobri domaćini, stoga su gostima iz Nove Gradiške upriličili razgled gospodarskih i kulturno povijesnih znamenitosti Herzogenauracha i Erlangena, a organiziran je i kuglački turnir. Ekipa Grada Nova Gradiška snage je odmjerila s ekipom iz Herzogenauracha, ali su organizirali i mješovitu ekipu.

Rezultati su sljedeći:

Grad Nova Gradiška 2250 srušenih čunjeva, Croatia Herzogenaurach 2096, SC Nord Herzogenaurach 1912, mix ekipa 1883.

Za Grad Novu Gradišku nastupali su Petar Ribarić, Matej Zboril, Damir Franjković i Marko Hećimović. Od naših igrača za mix ekipu su nastupali Zrinko Kapetanić i Josip Tokić.

Najbolja tri igrača turnira su: 1. Marko Hećimović 615 srušenih čunjeva, 2. Matej Zboril 577 i 3. Bojan Simić – 564.

Zadovoljne su sve ekipe kuglačkog turnira, a dogovorena i daljnja suradnja.

 

Obilježeno i 30 godina Kluba Hrvata „Croatia”

Novogradiščane su, na večeri njemačko hrvatskog prijateljstva u Klubu Hrvata „Croatia” sjajno ugostili i članovi ovoga kluba, Petar Lončar i Kristina Tonković, dopredsjednica kluba te ostali članovi:

– Drago nam je da ste s nama, da smo vas imali prigodu ugostiti. Naš je klub osnovan 1991. godine, imamo sportsku i kulturnu sekciju. Imamo 64 člana, što naših Hrvata, ali i Njemaca. Drago nam je da smo večeras dobili i novog člana, gradonačelnika Herzogenaruacha Germana Hackera. Živimo ovdje, radimo, ali Hrvatska nam je uvijek u srcu. Za Novu Gradišku nas vežu samo lijepe uspomene i iznimno nam je drago da se naša suradnja nastavlja i dalje – istaknuli su.


Komentari
Prethodni članakCijene goriva ostaju iste i u sljedećih 14 dana, izuzetak autoceste
Sljedeći članakVZS: Obavijest korisnicima o stanju vodoopskrbnog sustava