Na 23. obljetnicu srbočetničkog masakra nad civilnim hrvatskim žrtvama održano je 6. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj. U subotu 13. prosinca 2014. godine brojni novogradiščani okupljeni uz novogradiške Udruge proistekle iz Domovinskog rata pohodili su Voćin kako bi iskazali svoj pijetet prema žrtvama. Također i kako bi podsjetili da za taj počinjeni zločin još nitko nije odgovarao.

Organizatori hodočašća Gospi Voćinskoj, Zajednica Udruga HVIDR-e županije Virovitičko – podravske, ugostili su preko 2 000 hodočasnika. U 11.00 sati krenula je molitvena procesija od Prebende do Crkve pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević u spomenutoj obnovljenoj Crkvi koja je u kobnoj noći 13. na 14. prosinca 1991.godine bila zapaljena i minirana do temelja.

Brojni Voćinjani i hodočasnici prisjetili su se žrtava kojima su mučki oduzeti životi, jer su bili Hrvati, rimokatolici. Utjehu za njih pronalaze u riječima: « Emanuele , samo zbog Tebe i Križa uđosmo u onu noć, noć Voćinsku, noć prosinačku, noć u kojoj su nada i utjeha u zagrljaju umorene, zajedno, nevino kao majka i dijete, neraskidivo kao muž i žena, prebolno kao muka i briga staračka, najduža noć do uskrsnuća. »

47 izmasakriranih i ubijenih hrvatskih civilnih žrtava tihi su svjedoci najtežeg zločina počinjenog tu noć, ali i sve žrtve iz vremena ratnih dana svjedoče brojnim zločinima za koje živi traže pravdu. Slijede imena voćinskih žrtava koja se nikada ne smiju zaboraviti: Željko Galović, Branko Ilić, Franjo Banovac, Vlado Šimac, Milan Pleša, Marija Pleša, Ivana Pleša, Ankica Pleša, Antun Wolf, Stanko Peršić, Ana Peršić, Mirko Vučeta, Drago Dorić, Goran Salać, Vlado Supan, Drago Ivanković, Ivica Bon, Marija Šimić, Ivan Šimić, Veronika Ament, Metoda Majdančić, Marija Majdančić, Jaga Šimić, Marija Matanči, Stjepan Matanči, Fanika Peršić, Alojz Peršić, Branko Medić. Drago Wolf, Mirko Medved, Paulina Dorić, Josip Pajtl, Jakov Štimac, Anđelina Štimac, Stjepan Štimac, Antun Buljevac, Rozalija Tomola, Franjo Matanči, Marija Matanči, Ivan Banovac, Roman Ridl, Marija Đuzel, Marko Vuković, Tomislav Martinković, Katica Martinković, Stjepan Jurmanović, Julka Šimić, Stipa Majić, Ana Majić, Mara Ivanković, Željko Lajh.

Brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja Voćinskim žrtvama: Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, izaslanstvo  Hrvatskog Sabora na čelu s potpredsjednikom Željkom Reinerom,  Ministarstvo branitelja na čelu s izaslanicom Marijom Bajan Prokl, Ministarstvo obrane s izaslanikom zapovjednikom gardijsko – oklopne mehanizirane brigade, brigadnim generalom Sinišom Jurkovićem, Župan Virovitičko – podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić,  Policijske uprave Virovitičko – podravska i Požeško – slavonska s načelnicima Mirko Kostelac i Darijo Dasović, Općina Voćin s načelnikom Predragom Filićem, Grad Virovitica s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i načelnici susjednih općina Lukač, Špišić Bukovica, Pitomača,  Suhopolje i Gradina, Grad Slatina s gradonačelnikom Ivanom Roštašom i načelnici susjednih općina Mikleuš, Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Grad Orahovica s gradonačelnikom Josipom Nemecom i načelnici susjednih općina Čačinci, Crnac i Zdenci, HVIDR-a Republike Hrvatske s predsjednikom Josipom Đakićem, Zajednica Udruga HVIDR-e Virovitičko – podravske županije s predsjednikom Nenadom Križićem, izaslanstvo svih braniteljskih udruga Virovitičko – podravske županije, sve udruge s područja općine Voćin na čelu s predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Darkom Božićkovićem, HVIDR-a grada Vukovara, Sindikat policije Republike Hrvatske, hrvatski branitelji i hodočasnici Varaždinske i Međimurske županije, te brojni drugi hodočasnici.

Okupljenima su se obratili i brojni govornici, osvrćući se na tešku prošlost, ali i pobjedu u Domovinskom ratu koja nam je donijela slobodu, demokraciju i neovisnost. Načelnik općine Voćina Predrag Filić posebno se osvrnuo na tekst transparenta koji je nosio pripadnik specijalne policije iz Domovinskog rata,  a  na kojem jasno piše tko su neki od počinitelja strašnih zlodjela u Voćinu. Neosporna je činjenica da su počinitelji «poznati». Hodočasnicima ostaje da vjeruju u Boga i pravdu, koja je spora, ali dostižna.
Ovdje na četvrtoj stranici  možete pogledati dokument  « Organa bezbednosti » o jednima od počiniteljima zločina u Voćinu i okolici ( broj 02008659 ):

Autor: radiong.hr/Dubravka Kovačić

 

Komentari
Prethodni članakNakon dva poraza na domaćem parketu, konačno stigla pobjeda
Sljedeći članakOsnivačka skupština Zajednice žena HDSSB-a Brodsko posavske županije