Novogradiščani ove godine imaju čast biti domaćini Međunarodnog festivala slikovnice “Ovca u kutiji” koji se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković i udruge Kreativna mreža i Knjiga u centru. Svečano otvorenje festivala upriličeno je u utorak, 24. svibnja u izložbenom prostoru Gradske uprave, a tom prigodom otvorena je i izložba makedonskog ilustratora i autora – Vaneta Kosturanova.

– Međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji” ove se godine održava i u Slavoniji i u Istri i stoga nam je iznimno drago. Festival je započeo u našem gradu, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Matija Antun Relković Nova Gradiška i Udrugom Knjiga u centru i Kreativnom mrežom iz Zagreba. U tri dana održavanja festivala autori Vane Kosturanov, Nikolina Manojlović Vracar, Branka Hollingsworth, Nara Ilustracije,  Ana Galant, Irena D Zelena, Alma Pongrašić, Darko Macan, Zoran Pongrašić, Iva Ciceran i Ana Đokić predstavit će suvremene hrvatske i inozemne slikovnice djeci Slavonije.

U trodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici; struci, djeci i odraslima, bit će održani književni programi, likovne radionice ilustracija i razna predavanja o slikovnicama i čitanju. Sve u svemu, festival će okupio oko 400 mališana našeg grada. Zadnjeg dana održavanja festivala održat će se i akcija „Slikovnica u izlogu“ gdje slikovnice stoje po izlozima grada Nove Gradiške i zadnjeg dana se dodjeljuju publici i djeci.

Želja udruga KNJIGA U CENTRU i KREATIVNE MREŽE iz Zagreba i POUMAR-a Nove Gradiške koji organiziraju Festival, jest popularizirati slikovnicu i njezine autore te pružiti priliku umjetnicima i ljubiteljima slikovnica za upoznavanje ovog visokovrijednog književnog žanra – ističe ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Matija Antun Relković” Danijela Juranović.

Nakon Nove Gradiške, festival će se, već tradicionalno, održati u rujnu mjesecu u Pazinu.

Nagrada „Ovca u kutiji”

– Festival slikovnice Ovca u kutiji proizašao je iz istoimene književno-likovne nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od davne 2005. godine. Nagrada se sastoji od skulpture OVCA U KUTIJI. Jedina je to nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora (članovi žirija mijenjaju se svake godine) pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri (članovi žirija mijenjaju se svake godine). U godinama kada se nagrada OVCA U KUTIJI dodjeljuje u okviru Međunarodnog sajma knjiga Interliber, dodjeljuje se i nagrada publike – dodala je jedna od inicijatorica i organizatorica Festivala, književnica i dramska spisateljica Ana Đokić.

Međunarodni festival slikovnice „Ovce u kutiji” i izložbu makedonskog ilustratora i autora – Vaneta Kosturanova otvorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiška Gimnazija: Debatni klub nastavlja s aktivnostima
Sljedeći članakVečeras u gradskom parku: DJ Daco