U subotu 16. listopada 2021. navršava se 14 godina kako nas je napustila glazbena legenda Toše Proeski. I ove godine Novogradiščani i svi njegovi fanovi će ga se prisjetiti te maratonci iz Makedonije. Naime, jedni od onih koji godinama njeguju posebnu tradiciju su i maratonci koji će i ovoga puta trčati od Nove Gradiške do Tošinog rodnog Kruševa. Memorijalni maraton krenuti će u četvrak 14. listoada u 17:00 sati, sa stadiona NK Sloga u Novoj Gradiški, dok će se uoči starta u 16,15, upriličiti polaganje vijenaca ispred spomenika Toši Proeskom, koji se nalazi u sklopu novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole

Iako je u trenutku smrti imao samo 26 godina iza sebe je ostavio glazbeni opus o kojem će se pričati još desetljećima. Njegove pjesme “Pratim te”, “Igra bez granica” i “Bože, brani je od zla” samo su neki od hitova po kojima ga pamti domaća publika koja je ovog makedonskog mladića prigrlila kao svog.

Glazbom se Toše počeo baviti još kao dječak, a s 15 godina počeo je graditi svoju estradnu karijeru. Njegov osebujni vokal pokorio je ne samo makedonsko tržište nego i sve zemlje u bivšoj Jugoslaviji. Bio je miljenik naših pjevača, posebice onih s kojima je surađivao. Iza njega je duet s Tonyjem Cetinskim, Antonijom Šolom, ali i suradnja s poznatim skladateljima i producentima Nenom Ninčevićem, Miroslavom Rusom i Mirom Buljanom.

Glazbeni kritičari često su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa, a njegov mladi život ugasio se neposredno prije Tošinog proboja na svjetsko tržište. Pred njim je bila svjetska slava, no nebo je imalo drugačije planove.

Komentari
Prethodni članakUređena i posljednja neasfaltirana cesta na području Rešetara
Sljedeći članakFirma Fi.-Ma. iz Nove Gradiške traži radnike