Iako je običaj ispraćanja Stare uz vatromet, šampanjac, glazbu i dobro društvo gotovo univerzalan na svim paralelama i meridijanima, svaka zemlja ima i svoje male posebnosti, ali i pokoju bizanrnost.Ono što vrijedi za sve, gdje god se zatekli, svakako je simbolika crvene boje, koja, od pamtivjeka nagovještava sreću, strast i ljubav.Stoga, ako vam je toaleta neke druge boje, neka ono ispod noćas bude crveno.Jer, crveno, što volim crveno!

U slučaju da ste u Novu Godinu odlučili ući na nekoj dalekoj destinaciji, ovo ćete pročitati kad se vratite kući. Ako o izletu razmišljate za neke naredne godine, dobro se pripremite i hvatajte zabilješke.

Ako ste godinu odlučili dočekati u Austriji, pravi svečarski ugođaj vam je zajamčen. Jer, susjedi znaju kako se proslavljaju i Božić i Nova Godina. Ono što je mala posebnost je izbor jelovnika. Austrijanci će vam, naime,  nakon blagdanske večere poslužiti sladoled od metvice u obliku djeletline s četiri lista, naravno, uz dobre želje za puno sreće.

Ako ste jedan od onih koji balkanske pirotehničke  običaje ne smatra blagdanskim štimungom, i cijelu noć viče s prozora na maloljetne huligane, prava destinacija za vas je Čile.Doduše, destinacija nije baš povoljna, obzirom na udaljenost, ali zemlju vrijedi posjetiti.Ono što je, pomalo bizarno je mjesto na kojemu Čileanci čekaju dolazak Nove Godine.Naime, it mjesto je groblje, jer godinu treba dočekati u društvu svojih najmilijih, čak iako ih više fizički nema među nama.

I otmjeni, ozbiljni Englezi imaju svoju tradiciju.Čekate li Novu Godinu u britanskom štihu, uvijek pustite muškarca da prvi uđe u prostoriju, jer to je, navodno, sretan znak.Osim toga, u ruke mu obavezno “uvalite” komad ugljena, kruh ili piće, jer samo te darove priznaju Englezi u silvestarskoj noći.

Slavite li s Grcima provest ćete se ludo i nezaboravno, i puno popiti ( što je, zapravo, slično ).Ono što je drugačije je tradicija jedenja ponoćnog kolača u kojemu je sakriven zlatnik ili mali srebrni novčić za sreću. Pazite  na zube, jer ne isplati se ići kod zubara prvog siječnja, čak ni zbog love.

I Kinezi imaju zanimljivu, vrlo poetičnu  tradiciju. Oni, naime od svojih gostiju skrivaju noževe, jer tako se osiguravaju od nezgoda, ali i slučajnog rezanja niti obiteljske sreće.

Nizozemci se u noći Stare Godine natrpavaju krofnama, jer vjeruju da to donosi sreću. Stoga, ako volite taj pokladni kolač welcome to Amsterdam ( došli biciklom ili bez njega ).

I Talijani znaju kako se slavi, to je poznato. Ako zalutate tamo na Silvestrovo, vaša će sreća idućih 365 dana ovisiti o lazanjama, koje, obavezno treba pojesti bar jednu porciju tijekom večeri. Konzumiranje bilo koje druge tjestenine donosi nesreću. Ne riskirajte bijes mještana, ipak je sa Sicilije i la familia.

Ako se u prvim minutama 1.siječnja zateknete u Barceloni gdje se slavi do iznemoglosti na ulicama, potrudite se da u ruci imate i 12 bobica grožđa.Tih istih spomenutih 12 morate u pravilnim razmacima pojesti kako bi ste  svih 12 mjeseci bili sretni.

Gdje je god dočekali, vodite računa o načinu na koji je čekate. Jer, bez obzira na običaje i strane svijeta, svi tvrde isto- kako ispratite Staru, takva će vam biti i Nova.

Sretno i živjeli!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakNovogodišnji običaji tragom globusa
Sljedeći članak164. godina u životu grada i 2012. u životu nas prošlost – vs sadašnjost