Kada se o njemu počelo raspravljati, Zakon o oružju svojevremeno je podijelio saborske klupe.Ipak, zakonodavac se njime želio približiti europskoj praksi i smanjiti zlouporabu vatrenog oružja, te tako povećati sigurnost građana.

Prema odredbama Zakona o oružju, građani koji posjeduju vatreno oružje imaju još samo jedan dan, do  sutra  (5.prosinca) da obavijeste  policijsku upravu ili policijsku postaju  o izabranom liječniku primarne zdarvstvene zaštite .Ukoliko tako ne postupe, bit će im oduzet oružani list, ali i oružje. Navedena se odredba odnosi na sve vlasnike oružja  bez obzira da li im je uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja važeće ili je istkelo. Podatak o izabranom, liječniku policiji se može dostaviti osobno, e-mailom, pismom ili faxom.

Dodatne brige za vlasnike oružja stižu i nakon Nove godine. Od tada će, naime svi naoružani stanovnici Hrvatske na svoje pištolje i puške plaćati porez. Procjenjuje se kako bi se godišnje, putem novog nameta,  u državnu blagajnu, moglo skupiti između 100 i 150 milijuna kuna.

U Hrvatskoj je registrirano više od 300 tsuća komada oružja na koje će se plaćati  jednokratni paušalni iznos poreza.Novi porez najteže će pogoditi lovce, kojih je u Hrvatskoj oko 70 tisuća, a koji u pravilu imaju i do tri puške. Europska unija takav propis ne poznaje, na što već upozoravaju iz Hrvatskog saveza lovaca.

Komentari
Prethodni članakŽOK “Nova Gradiška” slavio i u Splitu
Sljedeći članakZrno kulture koje treba čuvati