U studenom 2018.g. dekan Novogradiškog dekanata i kapelan vojne kapelanije sv Ivana Krstitelja u vojarni 123 brigade HV u Požegi, koji je i policijski kapelan Policijske uprave Požeško-slavonske, Željko Volarić, blagoslovio je u Novom Varošu  filijali župe Stara Gradiška, gradilište za novu kapelu Preobraženja Gospodinova na mjestu gdje je i stajala kapela, a srušena je neprijateljskom mržnjom u rujnu 1991.g. O tome koliko je kapela značila vjernicima i mještanima Novog Varoša i svima koji su kraj nje prolazili, govorio je starogradiški župnik, vlč Mato Rukavina. Zato su se svi zauzeli, kazao je, da se na njezinom mjestu izgradi nova, također posvećena Preobraženju.

U četvrtak, 6. kolovoza, 2020.g. msgr dr Antun Škvorčević, biskup požeški, blagoslovio je novoizgrađenu kapelu, niklu na mjestu stare, kao njezinu repliku. Na početku misnog slavlja pozdravio ga je starogradiški župnik Rukavina. U koncelebraciji su sudjelovali i dekan Novogradiškog dekanata i kapelan vojne kapelanije sv Ivana Krstitelja u vojarni 123 brigade HV u Požegi, koji je i policijski kapelan Policijske uprave Požeško-slavonske, Željko Volarić, zatim Željko Jurković, rodom iz starogradiške župe te Matej Siluković, tajnik požeškog biskupa. Na misi su bili i predstavnici općine Stara Gradiška na čelu s načelnikom, Velimirom Paušićem te izvođač radova.

Biskup je čestitao vjernicima Novog Varoša svetkovinu zaštitnika njihove povijesne kapele i njihovog mjesta. Podsjetivši da je kapela bila razorena 1991. godine ustvrdio je kako je tužno biti svjedokom razaranja materijalnih dobara, ali je još tužnije što čovjek pri tom razara sama sebe. Kazao je kako je došao na ovo slavlje iskazati vjernicima Novog Varoša poštovanje i divljenje za sve ono što su podnijeli u vrijeme progonstva, kao i nakon povratka u svoje domove, izrazivši uvjerenje da njihove patnje nisu ostale besplodne, jer su ih svojim vjerničkim srcem prikazivali Gospodinu. Naglasio je kako je i ovaj radosni dan plod tih patnji. Kazao je kako se zajedno s njima raduje 25. obljetnici vojno-redarstvene akcije »Bljesak«, kojom je oslobođen ovaj prostor i omogućen njihov povratak domovima, kao  i vojno- redarstvene akcije »Oluja«, kojom je oslobođen najveći dio okupiranog hrvatskog teritorija. Pozvao ih je na molitvu za slobodu u srcima i savjestima, da se više nikada ne dogodi rat i razaranje.

U kratkim crtama je podsjetio na događaje iz prošlosti starogradiške župe od njezina osnutka 1660. godine i nevolja koje su je zadesile: od  osmanlijske vladavine, do ubojstva župnika Ferde Maretića 1945.g. i razaranja župne crkve 1948. godine sve do najtežih dana koje je proživjela od 1991. do 1995. godine, rekavši kako se to vrijeme s pravom može smatrati najmračnijim razdobljem povijesti župe. Kazao je kako su u kolovozu i rujnu 1991. godine razoreni ili teško oštećeni gotovo svi sakralni objekti na području župe Stara Gradiška: kapela Preobraženja Gospodnjeg i kapela sv. Stjepana u Novom Varošu, kapela sv. Ilije Proroka u Gornjem Varošu, kapela sv. Jakoba u Donjem Varošu, kapela sv. Roka u Uskocima, te župna kuća u kojoj se nalazila i privremena župna crkva sv. Mihaela arkanđela s knjigama i arhivskom građom koja je uništena. Spomenuo je kako je nazočni svećenik Željko Jurković, podrijetlom iz župe Stara Gradiška  u svojoj diplomskoj radnji o rodnoj župi naveo brojne zapise iz uništene Spomenice i drugih dokumenata pa je na taj način spasio bar dio njezine pisane memorije.

Biskup se s radošću prisjetio kako je 2010. godine, kad je slavljena Svećenička godina, posvetio novoizgrađenu starogradišku župnu crkvu sv Mihaela arkanđela i kako je tada zajedno s njima i brojnim svećenicima koji su tom prigodom hodočastili u Staru Gradišku molio da više nikad na ovim prostorima ne bude razaranja, najprije u srcima ljudi, a onda da iz tih srca ne proizlazi ni materijalno razaranje.

„Još uvijek su vidljivi tužni tragovi koje je od 1991. do 1995. godine ostavila vlast tzv.
SAO Krajine razaranjem svih katoličkih župnih crkava, koje su se našle u njezinom
okviru: od Voćina do Jasenovca i Stare Gradiške, većine kapela i župnih stanova. 
Dok još uvijek liječimo te rane, danas u Staroj Gradiški na ovom teškom, ali časnom
mjestu ponavljamo i usvajamo evanđeosko načelo za koje se usred rata zauzimao
kardinal Franjo Kuharić: „Ako tko razori tvoju kuću ili crkvu, ti njegovu čuvaj! Ne
dopusti da te zlo izazove, uplete u svoje mreže, te postaneš gubitnik i žrtva“, ustvrdio
je biskup.

Investitor kapele Preobraženja Gospodinova u N. Varošu bila je župa sv Mihaela
arkanđela Stara Gradiška. Financirana je sredstvima općine Stara Gradiška,
Ministarstva regionalnog razvoja te darovima župljana i drugih koji su htjeli pomoći
izgradnju ove, svima drage kapele. Izvođač radova je zidarski obrt „Ruškan“ iz
Drežnika, a projektant tvrtka „ABP“ iz Nove Gradiške.
Nakon blagoslova kapele i svete mise, u kapeli je zazvonilo i novo zvono, a vjernici i
pjevači himnom su pozdravili Lijepu našu, pa Kraljicu Hrvata pjesmom „Zdravo,
Djevo“.

Autor/Foto: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakHSS Brodsko-posavske županije obilježio 92. godišnjicu smrti Stjepana Radića
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede: Donosimo obavijesti za povrtlare i vinogradare