Hoće li Slavonija od iduće godine, ponovno, kao prije 100-njak i više godina, postati regija u koju se dolazi, trbuhom za kruhom, obogatiti, ili ćemo još više osiromašiti.Nosi li famozna “regionalizacija” o kojoj toliko priča Europa, dobro našoj regiji,ili će stvar izgledati još gore, vidjet ćemo već 2013.godine.

Nacionalna top tema o kojoj će se, sudeći prema prvotnim reakcijama, tek početi opsežno govoriti, ovih je dana najava o novom teritorijalnom ustroju zemlje, prema kojemu će Hrvatska od iduće, europske godine, biti podijeljena na dvije jedinice, odnosno regije-onu kontinentalnu i jadransku. Stvar je, navodno, u čistoj praktičnosti, ali i mogućnosti zarade, odnosno, lakšem povlačenju sredstava iz fondova koji, tek, čekaju na nas. Jer, kako reče premijer Milanović ovih dana, “novca je toliko da ga nikada nećemo moći potrošiti”. Stoga, prema onoj drugoj, Čačićevoj “ne bi trebali plakati, nego se potruditi biti što pametniji i složiti projekte koje će Europa naplatiti”. Što novi teritorijalni ustroj znači za, ioanko, najsiromašniju hrvatsku regiju, tek, ćemo, u praksi vidjeti i na vlastitoj koži osjetiti. Ipak, ako je vjerovati stručnjacima, onima koji stvar kuže na pravi način, nije dobro. Upravo stoga, prije nekoliko dana ( 29.kolovoza) sastali su se predstavnici Hvatske zajednice župana i kroz službenu objavu za medije, rekli što o svemu misle.Tekst objave donosimo u cijelosti.

NOVOM PODJELOM NA STATISTIČKE REGIJE SLAVONIJA PREKO NOĆI NA PAPIRU POSTALA GOTOVO DVOSTRUKO RAZVIJENIJA

 

Nakon iznenadne i za najsiromašnije regije poražavajuće Vladine odluke o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije, hrvatski župani su nakon jučerašnjeg javnog, danas uputili i službene zahtjeve za hitnim sastancima s Premijerom Milanovićem, te ministrima Jakovinom i Grčićem. Jučerašnju izjavu prvog podpredsjednika Vlade koji ih poziva da “umjesto plakanja pokažu sposobnost” , ocjenjuju neumjesnom i ciničnom, jer hrvatske županije imaju i Agencije za regionalni razvoj i projekte, no njihova realizacija nije moguća bez suradnje s državom i novca.Dokaz tomu su dosad povučena sredstva iz EU fondova, što je realizirano u suradnji s državom.

 

Župani upozoravaju da je u nerazvijenim regijama naprosto nemoguće iznaći i minimum od 20 posto sredstava za sve pripremljene projekte koje  su lokalne samouprave dužne osigurati kako bi se, uopće, dobila bespovratna sredstva iz Eu fondova koja pokrivaju do 80 posto troškova projekata.

“Cilj podjele na statističke regije trebao je biti produljenje vremena za povlačenje sredstava Eu fonodva, jer su ona na raspolaganju samo do trenutka postizanja europskog prosjeka BDP-a. Ulaskom razvijenih gradova poput Zagreba i Varaždina u statistike Slavonije i Baranje, te će  nerazvijene i siromašne regije prije doseći europski prosjek BDP-a, dakle imat će manje vremena i iz Eu fonodova će automatski moći ostvariti daleko manje novca za razvoj. Dogodilo se upravo suprotno od onoga što je nerazvijenim dijelovima Hrvatske neophodno”, objasnio je Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

 

Naime, novom podjelom na dvije regije, najsiromašnijim i najnerazvijenijim županijama, poput onih u Slavoniji i Baranji, prema kriterijima Eu, automatski je povećan BDP, jer u izračun prosjeka regije ulazi i Zagreb. Tako je BDP u Slavoniji i Baranji preko noći narastao sa 36 na 64 posto prosječnog BDP-a Europske unije, a pritom ne samo da se ništa nije promijenilo na bolje, već će im šanse za dobivanje prijeko potrebnih sredstava za regionalni razvoj biti izjednačene sa Zagrebom, čiji je BDP sa 125 zahvaljujući novoj podjeli pao na 75 posto. To, upozoravaju župani, vodi ka daljnjem padu standarda življenja u nerazvijenim dijelovima Hrvatske, te naglašavaju kako su se nadali da će nova podjela ići na ruku najsiromašnijima, odnosno, omogućiti ravnomjerniji i ujednačeniji razvoj hrvatskih regija. Upravo zato ovu ishitrenu Vladinu odluku župani NE MOGU PRIHVATITI, a nejasno je zašto im se ni ovaj put, kao ni kod izrade Nacrta novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nitko nije obratio,  niti zašto nisu uključeni u donošenje ovako važnih odluka.

Naime, novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu sve županije gube puno novca za poljoprivredu, a jedna od najsiromašnijih, Vukovarsko-srijemska, čak sedam do osam milijuna kuna, a u Osječko-baranjskoj čak i do 15 milijuna kuna godišnje .Ovakvim postupcima države, stoji u priopćenju, brojni projekti, a time i oni koji se tiču navodnjavanja, dovedeni su u pitanje, a treba imati u vidu da se samo u Brodsko posavskoj županiji šteta od ovogodišnje suše procjenjuje na više od 205 milijuna kuna, upozorio je župan Brodsko posavski, Danijel Marušić.

Nikola Dobroslavić, župan Dubravoačko-neretvanske županije, na jučerašnjoj je konferenciji za medije izrazio nezadovoljstvo suradnjom i komunikacijom između Vlade RH i njenih ministarstava sa županijama, dok je Božo Galić naglasio kako su zaključke i primjedbe na Zakon o poljoprivrednom zemljištu usuglasili na razini svih županija i o tome obavijestili Vladu koja, koliko je poznato, želi da se taj Zakon u Saboru usvoji do sredine ovog listopada.

 

Upravo zato, župani se nadaju kako će iz Vlade ovaj put na njihov zahtjev za susretom i dogovorom pozitivno odgovoriti , budući da na prvi takav zahtjev, ni nakon gotovo osam mjeseci, nisu dobili nikakav odgovor, dok su za podjelu Hrvatske na dvije regije doznali iz medija.   (podsjetimo na sličnu situaciju-za nedavni posjet premijera Milanovića i ministra Jakovine Brodsko posavskoj županiji, župan Marušić također je saznao iz medija, na što je premijeru, u duhu daljnje suradnje, uputio dopis sličnog sadržaja ). Ovo je poziv za suradnju kako bi zajednički doprinijeli razvoju Slavonije i cijele Hrvatske, piše u priopćenju Zajednice župana.

Autor: Simonida Tarbuk/BPŽ

 

Komentari
Prethodni članakTko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet
Sljedeći članakKako ministar Jakovina raspravlja s SDP- ovcima: “Bit će sranje ako ste novac trošili nenamjenski”