Dana 19.04.2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je dopusnicu Veleučilištu u Požegi za novi preddiplomski stručni studij Enogastronomije koji će se izvoditi od akademske godine 2021/2022. godine sa 30 redovitih studenata, uz smještaj u studentskom domu.
Opći ciljevi studijskog programa stručnog studija Enogastronomija su osposobljavanje studenata za:
1.profesionalno napredovanje u području proizvodnje i posluživanja hrane,
2.uspješan nastavak školovanja na srodnim specijalističkim studijima iz područja biotehničkih znanosti.
Stručni ciljevi studijskog programa stručnog studija Enogastronomija su osposobljavanje studenata za:
1.rad u poslovnim subjektima koji se bave proizvodnjom i posluživanjem hrane i pića,
2.edukaciju i savjetovanje osoblja ili potrošača o posluživanju kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane i pića,
3.edukaciju osoblja i potrošača o optimalnom kombiniranju sastojaka hrane, te interakciji hrane i pića.
4.unaprjeđenje kvalitete i raznolikosti ponude u poslovnim subjektima koji se bave proizvodnjom i posluživanjem hrane i pića uzimajući u obzir trendove u prehrani kao i prehranu posebnih skupina potrošača.
Poslovi za koje je student osposobljen:
- upravljanje odjelom hrane i pića u subjektima u poslovanju s hranom,
- dizajniranje i osuvremenjivanje restoranskih menija,
- organizacija enoloških i gastronomskih manifestacija ,
- stručno savjetovanje prilikom izrade poslovnih planova ugostiteljskih objekata,
- upravljanje raspodjelom ljudskih resursa u gastronomiji,
- recenziranje ugostiteljskih časopisa,
- održavanje stručnih radionica iz područja enogastronomije za korisnike različitih kategorija,
- stručno savjetovanje o sljubljivanju hrane i pića,
- razvoj, upravljanje i kontroliranje sustava osiguranje kakvoće.
Studij će se izvoditi u prostorijama Veleučilišta u Požegi, te praktični dio kod partnera iz područja gastronomije. Navedenim studijem Veleučilište u Požegi će riješiti potrebu tržišta rada za navedenom strukom te se strateški pozicionirati na obrazovnoj karti Republike Hrvatske u području turizma i ugostiteljstva, ističe prodekan za razvoj doc.dr.sc. Berislav Andrlić.