Prvi radni tjedan školske 2012/2013 godine, u skladu s planom i programom, u većini je škola protekao u ležernoj atmosferi. Nešto stresnije i svečanije osjećali su se samo najmlađi, ovogodišnja generacija prvašića. Slično je bilo i u Osnovnoj školi “Ante Starčevića” Rešetari

Njih 21, jedno razredno odjeljenje , na poseban  su  način, s radošću i uzbuđenjem, dočekali i u Osnovnoj školi “Ante Starčevića”, Rešetari i upoznali ih sa svim onim što škola jest.  Iako je i u Rešetarima vidljiv nacionalni trend smanjivanja broja novoupisanih učenika, nastavnici, ali i učenici, bez obzira na školkso brojčano stanje, nastoje postići najviše standarde suvremenog obrazovanja, što, svake školske godine, potvrđuju i rezultati postignuti na natjecanjima znanja, kako na lokalnoj i županijskoj, tako i na višoj nacionalnoj  razini.

Prvašiće je posbeno emotivno dočekao ravnatelj škole, Tihomir Batalo, posebno ponosan na činjenicu kako je početak nove školske godine označio i visoku fazu realizacije svih “papirnatih” radova na izgradnji nove zgrade škole.Nakon dobivanja suglasnosti resornog Ministarstva na idejni projekt, slijedi čekanje lokacijske dozvole, a potom i neki od projekata Europske unije, koji bi mogao raspolagati dostatnim sredstvima za izgradnju objekta kojim će mještani, ali i mjesto, konačno moći pratiti europske standarde osnovnoškolskog obrazovanja, a budućim gerenacijama učenika ponuditi okolinu kakvu zaslužuju. Podsjetimo, unatoč sjajnom radu sa brojnim dosadašnjim generacijama, zgrada Osnovne škole “Ante Starčevića” Rešetari, stara više od 60 godina, nikada nije trebala biti namijenjena za potrebe škole. Izgrađena je kao Zadružni dom, a onda 1972.godine privremeno uređena za potrebe mjesne Osnovne škole.Tim više raduje spoznaja kako bi, ako sve bude išlo prema planu, neki novi mali Rešetarci prva saznanja mogli stjecati u novoj školskoj zgradi.

Na sreću, zahvaljujući entuzijazmu, ali i kvaliteti nastavnog kadra, škola koja ne radi u prostoru škole, uspješno obrazuje generacije, ali i prema onoj, slavonskoj vjekovnoj kako su škola i crkva najznačajnije institucije svakoga mjesta, mještanima i učenicima nudi i niz kvalitetnih, kulturno-edukativno-sportskih sadržaja.

Već na početku nove školske godine, u prva dva tjedna nastave, školu čeka niz tradicionalnih  manifestacija.Već sutra, 10.rujna, paralelno s ostalim školama u Hrvatskoj učenici i nastavnici škole koja ponosno nosi ime “oca domovine”, obilježit će Hrvatski olimpijski, ali i paraolimpijski dan, s ciljem skretanja pozornosti djece na značaj sporta, upornosti i discipline. Rešetarci u tom segmentu mogu biti posebno ponosni, obzirom na iznimne uspjehe rešetaračke i sve hrvatske paraolimpijke Marije Iveković koja svima može biti uzor  kako se u životu, unatoč preprekama i henidkepu, može uspjeti i popeti na tron.

Nekoliko dana kasnije, točnije 15.rujna, škola će u usradnji s članovima Književno likovnog društva Rešetari i ove godine orgaizirati jedinstveni susret pjesnika dijaspore, manifestacije koja Rešetare pretvori u mjesto susreta lijepe riječi, poezije, ali i mjesto susreta starih prijatelja, Hrvata iz svih krajeva svijeta. U te dane, Rešetari su već godinama svijet u malom, a manifestacija kontinuirano dokazuje, kako unatoč geografskim barijerama,ali i gospodarskim preprekama zbog kojih se ljudi, “trbuhom za kruhom” odlučuju na život daleko od doma, hrvatski jezik ostaje onaj na kojemu se razmišlja, sanja i kreira stihove. Uz članove društva kao nositelje manifestacije, i najmlađi pjesnici, polaznici Osnovne škole “Ante Starčevića” daju značajan pečat Susretu pjesnika dijaspore.

Samo dan kasnije, 16.rujna, spajajući prošlost, sadašnost i budućnost, ali i njegujući svetinje iz nacionalne povijesti, škola će i mjesto, kroz tradicionalnu memorijalnu svečanost pod nazivom “Da se ne zaboravi”, svečano i dostojanstveno obilježiti godišnjicu sjećanja na godine Domovinskog rata.

Do kraja školske godine, male i velike učenike Osnovne škole “Ante Starčevića” Rešetari čeka još puno izazova, ali i prilike za zabavu i kreativnost. Dok svi zajedno ne sjednu u nove školske klupe, nove školske zgrade, želimo im puno uspjeha i što više pozitvnih ocjena!

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakSpecijalizirana izložba molosa planinskog tipa Nova Gradiška s kandidaturom CAC-HR
Sljedeći članakPronađeno tijelo nestalog Stefana Vojaka