Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu pustilo uredbu koja propisuje način utvrđivanja iznosa sredstava za fiskalnu održivost vrtića. Na ovaj bi se način država po prvi puta uključila u financiranje redovitog poslovanja dječjih vrtića koje je do sada isključivo ovisilo o mogućnostima osnivača – gradova i općina. – objavio je Jutarnji list.

Prvu financijsku injekciju od oko 19 milijuna eura za posljednja četiri mjeseca 2023. gradovi i općine trebali bi dobiti početkom rujna. Riječ je, stoji u objavi Ministarstva, o trajnom modelu sufinanciranja, a ne o jednokratnoj mjeri. Na temelju ovih sredstava gradovi i općine moći će donijeti odluke o povećanju vrtićkih kapaciteta, primanjima zaposlenika, zapošljavanjima novih kadrova kao i o smanjenju iznosa cijene vrtića koju plaćaju roditelji.

Osnovni element po kojem će se raspoređivati novac u lokalne samouprave je vezan uz indeks njihove razvijenosti. Kako je predviđeno, slabije razvijeni gradovi i općine trebali bi dobiti najviši iznos, 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtićima na nivou Hrvatske po djetetu, dok bi oni razvijeniji poput od države dobivali najmanji iznos 6, 25 posto.

Cilj uvođenja novog modela financiranja jest osigurati dugoročnu održivost vrtića, posebice u slabije razvijenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Ova dodatna sredstva će svim osnivačima olakšati situaciju za povećanje kapaciteta broja mjesta u vrtićima kao i unapređenja kadrovskog potencijala.

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakDvije osobe smrtno stradale na autocesti kod Nove Gradiške
Sljedeći članak235 pripadnika HV-a na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije