Gripa ubije i do 650.000 ljudi godišnje u svijetu, a od nje se razboli mnogostruko više.

Čak i ako dobijete godišnje cjepivo, još uvijek možete uhvatiti soj gripe od kojeg niste zaštićeni. Zato su liječnici uzbuđeni zbog novog eksperimentalnog liječenja koje bi moglo pružiti široku zaštitu protiv mnogih sojeva gripe, čak i od razina infekcije koje su trenutno smrtonosne za ljude, prenosi Poslovni dnevnik

Do primjene predstoji duži put, treba se obaviti još testiranje na ljudima, no nova molekula bi mogla postati dugo očekivani lijek za gripu.

Antitijela

Novi članak u časopisu Nature opisao je tretman koji oponaša način na koji tijelo prirodno koristi antitijela za borbu protiv virusa.

“Ako ste mi rekli prije 10 godina da bismo imali malu molekulu koja bi to mogla učiniti, bio bih potpuno iznenađen.To je dokaz principa da se mali lijekovi koji se mogu kontrolirati ponašaju kao stvarno moćna antitijela”, rekao je Ian Wilson, biolog iz Scripps Research Institute i koautor studije, u intervjuu za NPR.

Miševi već izliječeni

Jedini pacijenti koji su do sada uzeli novi lijek su laboratorijski miševi. Čak i kada su se izložili smrtonosnoj razini zaraze gripom, svi oni koji su liječeni novim lijekom su preživjeli.

Obećavajuće je i da je novi tretman također bio učinkovit u liječenju ljudskih stanica pluća uzgajanih u laboratoriju, potencijalno utirući put daljnjim ispitivanjima lijeka na ljudima.

“To je zaista zanimljiva studija. Trebamo više lijekova u borbi protiv gripe, a ovaj pristup bi im to mogao pružiti”, rekao je za NPR Jesse Bloom, virolog iz Centra za istraživanje raka Freda Hutchinsona, koji inače nije bio uključen u spomenuto istraživanje.

Izvor: Poslovni dnevnik
Foto: Ilustracija 

Komentari