Ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik, voditeljica projekta Sanja Šimić, zamjenica voditeljice Sandra Hruban Bartolović i troje učenike izborne nastave iz poduzetništva prisustvovali su uvodnoj konferenciji pilot projekta “U školi otvorene kohezije” u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projekt “U školi otvorene kohezije – At the School of Open Cohesion, ASOC” se provodi od 2013. u Italiji, a ove godine je na prijedlog Europske komisije projekt proširen na Hrvatsku, Bugarsku, Grčku, Španjolsku i Portugal.

Projektne aktivnosti za sve uključene države članice provodi Europska komisija, a Projekt u Republici Hrvatskoj koordinira i provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Gimnazija Nova Gradiška izabrana je među pet srednjih škola u Republici Hrvatskoj koje sudjeluju u ovom projektu.

O projektu su razgovarali ravnateljica Ljiljana Ptačnik, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, stručna suradnica knjižničarka Sandra Hruban Bartolović, profesorica poduzetništa Sanja Šimić i učenici Domagoj Šagovac i Romana Lasković koji sudjeluju na projektu U školi otvorene kohezije – At the School of Open Cohesion, ASOC”.

– ” Naša škola se prijavila i ponosno objavljujemo kako smo jedna od 5 škola koja je izabrana u ovom pilot projektu. Izabrani smo zbog mnogobrojnih projekata na kojima je škola sudjelovala na razini županije i države. Dovoljno smo kompetentni kako bi sudjelovali na ovako velikom projektu. Ono što posebno moramo istaknuti su naše radoholičarke, kolegice Hruban Bartolović i Šimić koje su sjele i napisale zahtjevan projekt. Ova današnja konferencija je rezultat je njihovog truda i rada.” – naglasila je ravnateljica Ptačnik.

– ” Voditeljica projekta u našoj školi prof. Sanja Šimić će sa 3. i 4. razredima izborne nastave iz poduzetništva upoznati kohezijsku politiku, fondove Europske unije i projekte u lokalnoj zajednici. Učenici će aktivno, istraživački i iskustveno učiti pretraživanjem javnih podataka o projektima u lokalnoj zajednici, praćenjem tijeka odabranog projekta intervjuiranjem i promatranjem na licu mjesta  te će na kreativan način korištenjem IKT-a prezentirati priču o aktivnostima koje su proveli. Drago nam je zbog ovog projekta prvenstveno zbog naših učenika. Čekaju nas mrežne edukacije do svibnja, prvi kontak su nam djelatnici Ministarstva regionalnog razvoja.” – rekla je voditeljice Sandra Hruban Bartolović.

– ” Sam pojam kohezija podrazumijeva ravnomjeran razvoj svih dijelova Europske unije, da i oni manje razvijeni dijelovi sudjeluju u svim projektima koji se nude, osobito od dobi srednjoškolaca. Naša škola je jedina koja je prošla u istočnoj Hrvatskoj na ovaj projekt. Učenici će naučiti kako se troši javni novac, kako se provode projekti. Iz naše županije odlučili smo realizirati projekt Tehnološkog inkubatora. Smatramo kako ima sve aspekte koji nas zanimaju u spomenutom projektu. Tijek projekta nakon prikupljanja podataka je izrada studije, terensko istraživanje izgradnje Tehnološkog inkubatora. Nakon svega snimit ćemo video o samom istraživanju.” – objasnila je voditeljica projekta Sanja Šimić.

Ravnateljica Ptačnik zahvalila se Gradu na podršci, posebice u dostupnosti informacija, zamjenici Ivani Trupina koja je čestitala Gimnaziji na spremnosti vođenja projekta: 

– ” Izuzetno smo ponosni na ovaj projektu, drago mi je da ćemo na ovaj način osvjestiti dionike u lokalnoj zajednici kroz kohezijsku politiku. Primjerom dobre prakse izabrali ste Tehnološki inkubator, investiciju vrijedu 30 milijuna kuna. Na ovakvom projektu susrećemo se s problematikom u provođenju. Učenici će učiti o svakodnevnim problemima pri izvođenju projekta. Možemo reći da će generirati nova radna mjesta u gradu, povećati konkurentnost i otvaranje novih gospodarskih subjekata. Obećavam učenicima da će imati dostupne sve potrebne informacije, kako bi bili najbolji na ovom projektu.” – zaključila je zamjenica Trupina.

 

Komentari