Programom Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024. godine kao jedan od prioriteta i ciljeva utvrđen je održiv zdravstveni sustav. Ministarstvo zdravstva je u izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su upućene na javnu raspravu, predložilo nekoliko promjena, od kojih je najvažnija ona da se dobna granica osiguranika koji imaju pravo na naknadu za bolovanje na teret sredstava HZZO-a, odnosno državnog proračuna, poveća sa 65 na 70 godina uz uvjet od najmanje 15 godina mirovinskog staža. – donosi mirovina.hr

Osim toga, uvedene su još neke novosti kako bi se, prema Ministarstvu zdravstva, pridonijelo održivosti zdravstvenog sustava. No, tek će se njihovom provedbom pokazati radi li se o stvarnom poboljšanju ili samo o prividu. One se odnose na rad domova zdravlja, sanitetskog prijevoza i na liste lijekova, kao i na liste čekanja.

Najvažnija promjena

Prijedlogom izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju povećava se dobna granica osiguranika za ostvarivanje prava na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, odnosno bolovanja, na teret sredstava Zavoda, odnosno državnog proračuna sa 65 na 70 godina uz uvjet navršenih 15 godina mirovinskog staža na temelju nesamostalnog ili samostalnog rada. Do sada je situacija bila nešto drugačija, odnosno država je poticala rad starijih od 65 godina, ali umjesto olakšica, zakidala ih je u odnosu na mlađe zaposlenike. Trenutno bolovanje starijih radnika ide na teret poslodavca, a ne države. Više o tome smo pisali ovdje. Također, preciznije će biti uređen nadzor nad korištenjem bolovanja. Kada se u postupku provedbe kontrole utvrdi da ne postoje medicinske indikacije za daljnje korištenje privremene nesposobnosti može se prekinuti privremena nesposobnost za rad osiguranika.

Smanjivanje liste čekanja

Uređuje se iznimka u vezi ugovaranja provođenja zdravstvenih usluga na način da Zavod može, na zahtjev Ministarstva zdravstva, ako se na temelju praćenja listi čekanja utvrdi značajno produljenje čekanja na određene zdravstvene usluge iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, raspisati natječaj u skladu s općim aktom Zavoda i ugovoriti provođenje tih zdravstvenih usluga s pojedinim zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima. Navedena odredba ima za cilj provesti mjere iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koje se odnose na smanjivanje lista čekanja, navodi se u nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Predlaže se i uvođenje liste lijekova, ortopedskih pomagala i drugih medicinskih proizvoda te dentalnih pomagala Zavoda bez naznake osnovna, dopunska ili dodatna. Sve prijedloge izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju možete vidjeti ovdje, a možete se i uključiti u raspravu, odnosno komentirati pojedinačne izmjene.

Foto: ilustracija

Komentari
Prethodni članakNovogradiški atletičari sudjelovali na još jednoj humanitarnoj utrci
Sljedeći članakUčenici 4. razreda OŠ Ljudevita Gaja dočekali štafetu Running out of Time