Državni Zavod za statistiku objavio je danas nove rezultate Popisa stanovništva iz 2011. prema najvišoj završenoj školi, pismenosti, informatičkoj pismenosti te najčešća imena i prezimena. Najčešće muško ime u Hrvatskoj je Ivan, a slijede ga Josip i Marko, kod žena je najčešće ime Marija, a zatim Ana i Ivana. Najučestalije prezime prema popisu je Horvat, a zatim Kovačević i Babić. Što se tiče obrazovanja, od 3,6 milijuna građana starijih od 15 godina, 62 tisuće nema nikakvu školu, osnovnu je završilo 773 tisuće stanovnika, srednju 1,9 milijuna, dok je visokobrazovano 595 tisuća stanovnika, ili 16,5 posto. Nepismenih osoba u Hrvatskoj je nešto više od 32 tisuće i to najviše u skupini od 75 godina na više.

Prema podacima za Novu Gradišku, najčešća su prezimena Kovačević, Oršulić i Knežević, na području županije najčešća muška imena su Luka, Ivan i Marko a ženska – Ana, Lana i Petra.

 

Izvor: Državni zavod za statistiku

Četvrtina stanovnika Nove Gradiške ima završenu osnovnu a svaki drugi stanovnik srednju školu. Bez škole je 274 građana a visokoobrazovanih je 12,4 posto. Doktorat znanosti ima 8 osoba od čega 2 žene. 

U svim kategorijama informatičke pismenosti  – obrada teksta, rad s tablicama, korištenje elektroničke pošte i korištenje interneta –  žene do 40 godina imaju bolje rezultate od muškaraca za nekoliko postotaka,  dok su prema stupnju obrazovanosti žene iznad 45 godina platile generacijski ceh konzervativnijeg vremena – imaju niže kvalifikacije a u dobnom razredu iznad 70 godina čak ih je 159 bez škole te samo 17 muškaraca. Prema svim statistikama u kojima dob igra ključnu ulogu žene od 20 do 35 godina imaju više obrazovanje, informatički su pismenije, najviše ih je u toj dobi bez djece i najčešće su neudane.

Podsjetimo na ranije objavljene podatke o obiteljskoj slici Hrvatske i Nove Gradiške

Hrvatska stari, rađa se sve manje djece, a stanovništvo se ne odlučuje na brak. Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, Marko Krištof (Mediaservis).

U Novoj Gradiški je svaki treći muškarac neženja a svaka 5 žena neudana. Od ukupno 4075 obitelji na području grada, čak 31 posto ih je bez djece. Bez bračnog partnera živi 31 posto muškaraca te 37 posto žena. Dodajmo ovome još jedan podatak. Od ukupnog broja obitelji njih 13,8 posto čine obitelji u kojima majka živi sa djecom te 2,5 posto obitelji u kojima otac živi sa djecom, ili – više od 16 posto obitelji sa samohranim roditeljima.

Autor: Saša Radivojević

Komentari
Prethodni članakIz Poduzetničkog impulsa 2013. odobrene 4 potpore za Brodsko-posavsku županiju
Sljedeći članakOtvara se Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri