Na inicijativu Općine Rešetari, Državna geodetska uprava usuglasila je izradu katastarske izmjere za područje naselja Adžamovci i naselja Zapolje, koja je do sada bila dio katastarske općine Adžamovci i katastarske općine Brđani, kao i katastarske općine Bodovaljci, te će se formirati nova katastarska općina Zapolje.

Radi se o ukupno 165 hektara u građevinskom području naselja Adžamovci, te 482 hektara naselja Zapolje koji su obuhvaćeni sporazumom Općine Rešetari i Državne geodetske uprave. Katastarska izmjera i novo formiranje nove katastarske općine jedna je od 50 katastarskih općina u Hrvatskoj čija će izmjera u cijelosti biti financirana sredstvima Državnog proračuna. Jučer, 10. travnja 2024. godine su otvoreni radovi u naselju Zapolje. Dugoročna intencija Općinskog vijeća bila je stvaranje katastarske općine Zapolje, za što je konačno krenula realizacija. „Uz ove mogućnosti koje je osigurala Vlada RH i Državna geodetska uprava dobili smo mogućnost formiranja nove općine. Zajednički radimo na problemima na terenu, pa tako i na provođenju izmjena knjiga državnog poljoprivrednog zemljišta kako bi mogli stvoriti preduvjete za otvaranje natječaja za dugogodišnji zakup istog. Županija je nedavno preuzela poslove imovinsko-pravnih poslova države na svom području pa ćemo na taj način olakšati postupke provedbi“, istaknuo je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga. Rekao je kako su za svaki daljnji kvalitetan razvoj jedinica lokalne samouprave bitni imovinsko-pravni odnosi.

Radi se o 430 km2 koji će se izmjeriti i uključuju sva građevinska područja obuhvaćena Prostornim planom Općine Rešetari i šire od njega kako bi se dobili točni podaci. „Ovo je jedan veliki iskorak jer nema razvoja gospodarstva niti cijelog društva u cjelini bez katastarskih izmjera. Svima u ovom projektu zahvaljujem se jer je ovo izuzetno važno za cijelu Županiju. Svi smo zajedno prepoznali nužnost ovakvih projekata jer moramo naglasiti važnost sređenosti imovinsko-pravnih odnosa i zemljišno-knjižnih podataka za cjelokupni život i gospodarski razvoj“, naglasio je župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić.

Ovjekovječili smo danas povijesni trenutak za Rešetare. Započinjemo katastarsku izmjeru i obnovu zemljišne knjige za novu općinu Zapolje temeljem programa Vlade RH koja je prepoznala da ove evidencije pridonose razvoju sredine“, rekao je ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić. Vlada RH donijela je višegodišnji program katastarskih izmjera u vrijedan 36 mil.€ osiguranih u Državnom proračunu. „Pozivam sve stanovnike Zapolja da se aktivno uključe u katastarsku izmjeru kojom će se omogućiti da svaka katastarska čestica u konačnici bude 1/1 u katastru i u zemljišnim knjigama. Postupak je za sve besplatan“. Dodao je kako je dokazano da se vrijednost nekretnina s uređenim evidencijama višestruko diže. Lokalnoj i regionalnoj samoupravi omogućuje se ulaženje u investicije s čistim papirima.

Zbog nedovoljno točnih evidencija katastra i zemljišnih knjiga, nesklada stvarnog stanja s postojećim evidencijama te mnogobrojnih neriješenih imovinskopravnih odnosa, koji nositeljima prava otežavaju upravljanje nekretninama u njihovu vlasništvu, početak katastarske izmjere planiran je već krajem mjeseca travnja ove godine, a rok završetka je godinu dana. Riječ je o besplatnom postupku za sve mještane kojim oni mogu, ako ima potrebe, svoje vlasništvo okrupniti, otparcelirati ili podijeliti nasljednicima i drugo u prostoru, do upisa svih svojih objekata.

U 17 jedinica lokalne samouprave izmjereno je više od 15.000 ha površina koje je potrebno urediti, u što je uloženo više od 5 mil.€. U sljedećim godinama program će se nastaviti jer je potrebno obuhvatiti oko 600.000 ha na području cijele zemlje, za što će se osigurati sredstva u iznosu od 400 mil.€.

Brodsko-posavska županija je jedna od najaktivnijih županija po pitanju uređenja knjiga. „Županija svojim kontinuiranim radom nastoji raditi na osiguravanju svih tehničkih uvjeta za provedbu poslova usklađivanja podataka kako bi potaknuli daljnji razvoj gospodarstva“, rekao je Leo-Mario Pavić, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove pri Brodsko-posavskoj županiji.

Ivica Stipetić, pročelnik Područnog ureda za katastar, Ispostava Slavonski Brod istaknuo je kako su prošle godine kandidirali općine Berovci i Staro Petrovo Selo sa 1.500 ha te je izmjera pri kraju. Ove godine su na natječaj prijavljene četiri lokacije za ukupno 1.500 ha. „Zapolje nije katastarski snimljeno unazad 150 godina, zadnji podaci sežu iz razdoblja Austro-Ugarske, pa je ovaj posao bio nužan jer stvarno stanje ne odgovara mapama. Tendencija je da svako naselje ima svoju katastarsku općinu. Plan je u 10 godina izvršiti izmjere na glavnoj cesti od Broda do Gradiške, uz dijelove na županijskim, kako bi zaokružili cijeli proces.“

Nakon ovih planiranih izmjera, planira se i izmjera i u preostalim naseljima općine Rešetari u kojima do sada to nije učinjeno, te se planira novo formiranje katastarske općine Bukovica, koja je do sada bila unutar k.o. Baćindol, te izmjera naselja Brđani, kao i k.o. Gunjavci i Drežnik.

Pojedinci prilikom sređivanja imovinsko-pravnih odnosa postupak plaćaju u prosjeku 1.000,00 €, pa je pogodnost besplatnog rješavanja dugogodišnjih postupaka iznimna mogućnost za sve građane.

Zbor građana ova dva naselja održat će se 25. travnja 2024. godine u Zapolju u mjesnom domu oko upozorenja sa dinamikom radova te načinom suradnje fizičkih osoba sa geodetima na terenu.

Komentari
Prethodni članakUdruga NG Plus: Javni poziv za prijam u radni odnos u sklopu projekta “ZAŽELI: SOLIDARNOST POTREBITIMA”
Sljedeći članakPlesna priredba gradskih mažoretkinja „U našem ritmu“ oduševila sugrađane