Iseljavanje ljudi i odlazak mladih van granica problemi su koji su pogodili cijelu Hrvatsku, a pogotovo Slavoniju i njene općine. Prazne kuće po selima Brodsko -posavske županije postaju sve češći prizor dok kroz njih prolazite.

Svjesni tih problema su u Općini Nova Kapela koja čini sve što je u njihovim mogućnostima kako bi zadržala mlade u svojoj općini, ali i privukla obitelji i iz drugih sredina.

Načelnik općine Ivan Šmit i njegovi suradnici zasukali su rukave i bacili se na posao. Nakon višemjesečnih istraživanja i analiziranja kako pomoći mladim obiteljima odlučili su pokrenuti više programa i projekata koje bi trebale olakšati život u ovoj slavonskoj općini.

Jedan od najvećih projekata koje su pokrenuli prošle godine je dodjela bespovratnih sredstava u svrhu rješavanja stambenog pitanja na području općine Nova Kapela, a u cilju poticanja povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na područje općine Nova Kapela, a sve u svrhu demografske revitalizacije.

Općina Nova Kapela donijela je 2 mjere poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji:

Mjera 1: Financijska pomoć za kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta na području općine Nova Kapela

Mjera 2: Financijska pomoć za gradnju obiteljske kuće (stambeni objekt)

Korisnicima ovih mjera odlučili su dodijeliti iznos financijske pomoći u iznosu od 30.000 kuna u naseljima Nova Kapela i Batrina, a u naseljima Bili Brig, Magić Mala, Siče, Seoce, Dragovci, Donji Lipovac, Srednji Lipovac, Gornji Lipovac, Stara Kapela i Pavlovci iznose od 50.000 kuna.

Općina Nova Kapela prva je u Brodsko – posavskoj županiji koja je uvela ovakve mjere financijske pomoći, a pokazalo se to kao pogodak. Nakon 13 mjeseci provođenja programa, Općina Nova Kapela financijski je s 30.000 ili 50.000 kuna pomogla čak 21. obitelji od čega je pola doseljenih, dok su druga polovica obitelji koje su odlučile ostati živjeti u općini. Ono što treba istači je da u 21. navedenoj obitelji trenutno živi 40-50 djece.

Zadovoljan rezultatima programa je i načelnik Ivan Šmit, koji je istaknuo važnost ulaganja u mlade ljude:

-“Za koga gradimo svu ovu infrastrukturu, ako to neće imati tko koristiti. Mi  nastavljamo s ovim programom do kraja ove godine, ali i sljedeće. Tu nećemo štedjeti, naći ćemo novih sredstava i napominjem da to nisu europski novci ili s državne razine iz nekog ministarstva, već su to naši izvorni novci koje Općina Nova Kapela dobiva od svojih poreznih prihoda i ulažemo ih nazad u ljude, jer želimo pomoći ljudima i olakšati mladima taj prvi korak u rješavanju stambenog pitanja.”

Koliko se u Općini Nova Kapela trude pomoći mladim obiteljima, ali i ostalima  pokazuju njihovi projekti. Proširuju vrtić, otvaraju jaslice što će olakšati zaposlenim roditeljima s bebama, svim osnovnoškolcima su kupili radne bilježnice, a povećali su i iznose stipendija i to za duplo, s 400 na 800 kuna. 

Navedene mjere već sada se pokazuju uspješnima i dok na neke stvari kao visina plaća kod poslodavaca ne mogu utjecati, u Općini Nova Kapela ulažu velike napore i trud kako bi smanjili troškove života svojih žitelja i kako bi im pomogli i olakšali život koliko god je to u njihovoj mogućnosti.

U kojoj mjeri će ovi programi utjecati na demografsku revitalizaciju ove općine pokazat će vrijeme, međutim već sad je vidljivo da načelnik Ivan Šmit sa suradnicima zna, može i radi sve za dobrobit svoje općine i njenih žitelja, a već to je put u dobrom smjeru.

Komentari