U vrijeme kada sve više govorimo o odlasku mladih liječnika u inozemstvo, raduje činjenica da se neki od njih na takve korake, ipak, ne odlučuju. Jedna od njih je i naša sugrađanka, mlada liječnica dr. Dijana Knežević Strinavić koja je nakon završenog studija i specijalizacije, ipak, odlučila ostati i vratiti se u svoj rodni grad. Prihvatila je dosta zahtjevnu ulogu voditeljice Zdravstvene jedinice za dijalizu u Općoj bolnici Nova Gradiška.

Dr. Dijana Knežević Strinavić, specijalistica opće interne medicine za potrebe ovoga posla „prošla” je dodatne edukacije:

– Prije svega, željela bih se zahvaliti ravnatelju Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josipu Kolodzieju i voditeljici Odjela opće interne medicine dr. Valentini Strinavić Bakunić što su mi ukazali povjerenje da obavljam ovu odgovornu dužnost. Također, želim zahvaliti i svim fizičkim i pravnim osobama koji su nam pomogli da dobijemo ovakav odjel. Završila sam specijalizaciju iz opće interne medicine, prošla, zajedno s osobljem, dodatnu edukaciju iz dijalize, krajnji mi je cilj završiti subspecijalizaciju iz nefrologije i ostati raditi našoj bolnici.

Puno smo truda uložili u ovaj odjel kako bi sve profunkcioniralo i mislim da smo uspjeli. Zadovoljni smo s opremom koja je vrhunska, pacijenti su zadovoljni, a i mi. Prostor je, također, u potpunosti prilagođen pacijentima kako bi se na neki način osjećali kao kod svoje kuće.

Život pacijenata koji moraju ići na dijalizu nije nimalo lak, a mi im želimo osigurati vrhunske uvjete i njegu. Puno se trudimo, tijekom same dijalize dosta razgovaramo s pacijentima, prolazimo njihovu terapiju, savjetujemo ih o prehrani i načinu liječenja. Zaista, pacijenta gledamo kao cjelinu, sa svim njegovim bolestima. Je li me slušaju?! Naravno da nas slušaju, svaki im je savjet dragocjen, nastojimo ih i mi sami motivirati i kada vidimo pomak u nalazu i liječenju svima nam je drago – s osmijehom nam priča dr. Dijana Strinavić Knežević.

Progovorila je i o ostanku mladih liječnika u Hrvatskoj:

– Moja je osobna odluka ostati u svojoj zemlji i gradu. Meni je ovdje lijepo i tu želim ostati. Posao i tempo liječnika je takav, zahtijevan, često puta traži odricanja i izostajanja, stoga se i ovim putem želim ispričati svojoj obitelji za neke „preskočene” ručkove i obiteljska slavlja. Što mislim o odlasku mladih liječnika u inozemstvo? Pa, to je, prije svega, stvar osobnog izbora. Ne zamjeram ako netko ode, svatko ima svoje razloge, ja sam odlučila ostati – s osmijehom kaže dr. Knežević Strinavić.

A što država čini po pitanju ostanka mladih liječnika u Hrvatskoj

Samo su dvije županije u Hrvatskoj shvatile da ostaju bez liječnika te su uvele konkretne mjere koje bi ih potaknule da ne napuštaju tamošnje bolnice ili da pak privuku nove liječnike. Tako je četvero liječnika Opće bolnice Varaždin dobilo na korištenje stanove u varaždinskom prigradskom naselju Hrašćici, a nedavno je potpisan Sporazum o financiranju najma tih stanova.

Liječnici će podmirivati trećinu najma, dok će po jednu trećinu plaćati Varaždinska županija i Grad Varaždin. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da se još četiri stana kroz nekoliko mjeseci mogu staviti na raspolaganje bolnici.

Varaždinska županija je u ovogodišnjem županijskom proračunu osigurala i 420.000 kuna za financiranje troškova poslijediplomskih studija.

Osim Varaždina, konkretan potez povukla je i Bjelovarsko-bilogorska županija koja je uvela trajne mjere potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija u svoj proračun za 2018. godinu uvrstila je novi projekt “Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje”, za čiju je provedbu osigurano milijun kuna, a u roku od tri godine tri milijuna kuna.

Taj novac, kako je objavila Županija, ide na subvencioniranje kamata za stambene kredite, subvencioniranje troškova podstanarstva i subvencioniranje troškova stručnog usavršavanja i doškolovanja za liječnike i medicinsko osoblje.