Povjesničari su zapisali da je Nova Gradiška (uz tada također vojnokrajiški Bjelovar), najmlađi grad u Hrvatskoj. 01. svibnja davne 1748. godine utemeljena je Nova Gradiška kao vojničko logorište i novo sjedište Gradiške graničarske pukovnije pod nazivom Friedrichsdorf (prema prvom zapovjedniku Gradiške regimente Friedrichu Schmidtu). 1. studenog 1750. godine naziv grada mijenja se u Nova Gradiška.

Sastavljajući ovaj tekst zapitali smo se kako najbolje opisati ovaj grad. Prije Domovinskog rata rekli bi da je Nova Gradiška mjesto mladosti, gospodarskih uspjeha, kulture i sporta, te važna urbana točka na karti najvažnijih gradova Hrvaske. No, u današnje vrijeme to i ne možemo reći za ovaj grad koji se jako sporo kreće prema napretku i europskoj budućnosti.

Samo kada se sjetimo da je nekad Nova Gradiška industrijski bila dosta jaka, a da je danas industrija u gradu na vrlo niskoj razini. Nekada je u Novoj Gradiški zaposlenost stanovništva bila u velikom postotku, a danas prema zadnjim informacijama iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za mjesec veljaču 2012. godine, u područnoj službi HZZ-a Nova Gradiška zabilježeno je 5139 nezaposlenih osoba. Grad Nova Gradiška prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 14.196 stanovnika,  5.305 kućanstava i 6.212 stambenih jedinica.

 

Nova Gradiška je u povijesti bila sinonim za metalsku, drvnu, kožnu i tekstilnu industriju, dok su danas sve te tvrtke ili u stečaju ili ne rade, zbog čega je i došlo do velike razine nezaposlenosti. Primjerice samo u Tvornici alata Nova Gradiška i Drvnoj industriji Sekulić bilo je zaposleno više od 5.000 ljudi, a danas je DI Sekulić u stečaju, dok je u TANG-u došlo do preustroja, te većina pogona ne radi, dok danas ove dvije tvrtke imaju ispod 300 zaposlenih.  To je samo jedan primjer, a da ne govorimo o tvrtkama „Zlata“, „Nova“, „Slavonija radinost“, „Klas“…

Danas se svaki stanovnik Nove Gradiške doslovno bori za svaku kunu, dosta mladih odlazi u urbanije sredine gdje je veća mogućnost zaposlenja, a preostali stanovnici iz dana u dan gledaju kako njihov grad odlazi u krivom smjeru.
No, ono s čime se možemo ponositi je ljepota ovog malog grada, sačuvana priroda i lijepo uređen okoliš zbog čega je postao jedan od najljepše uređenih gradova u Hrvatskoj u kategoriji do 20.000 stanovnika, te je trostruki dobitnik priznanja „Zeleni cvijet“ Hrvatske turističke zajednice (2002., 2004. i 2011. godine) i međunarodnog priznanja „Zlatni interstas“  i povelje „F.E.S.T.“ 2009. godine.
Vraćamo se opet na početak ovog priloga kada smo se zapitali kako bismo najbolje opisali Grad Nova Gradiška. Kao mjesto mladosti i gospodarskih uspjeha ne, ali kao jedan od najljepših malih gradova u Hrvatskoj s bogatom kulturnom i sportskom povijesti i uspjesima zasigurno da.

Stoga, uživajte u bogatoj fotogaleriji, možemo slobodno reći, najvećoj fotogaleriji o Gradu Nova Gradiška koja je ikad načinjena i to sve u jednom danu. Fotogalerija sadrži 198 fotografija koje smo snimili tijekom 3 sata vožnje automobilom i obilaženja svih dijelova grada.

Autor: Nikola Knežević/Marko Šimić

 

Komentari
Prethodni članakNavala na trgovačke centre za blagdane
Sljedeći članakOvogodišnji laureati županije