Duhovna obnova za branitelje i župljane

Na inicijativu Mate Modrića, predsjednika Udruge ratnih veterana 121 brigade HV, u novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM u petak, 14. lipnja, upriličena je duhovna obnova za hrvatske branitelje i sve župljane. Predvodio ju je don Damir Stojić, vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Nakon pozdrava i molitve, iznio je iskustvo vjere jednog stranog studenta i nastavio:

  • Isus je živ, posebno u sakramentima. Puninu doživljaja Isusa Krista imamo u Presvetom Oltarskom Sakramentu i u svetoj ispovijedi“, naglasio je i pozvao nazočne neka mole za dar vjere.

Potom je govorio o svom svjedočanstvu ispovjedaonice i kazao kako je on Boga doživio kao srednjoškolac, u ispovjedi. Tu je počelo njegovo obraćenje i dovelo ga do svećeništva.

  • Svi smo primili na krštenju, na krizmi, u ispovijedi, pričesti, svećenici na ređenju – ulivenu posvetnu milost. Taj milosni dar, prema sv Pavlu, treba raspirivati. Na krštenju smo primili dar vjere, na krizmi darove Duha Svetoga, a kako je rekao Papa Benedikt XVI – taj fenomen ponovnog pronalaženja i otkrivanja, oživljavanja tog dara je krštenje u Duhu Svetom (na grčkom „uranjati se u to otajstvo“.)

U ispovijedi, u kojoj mu je svećenik govorio njegove grijehe i čitao mu srce, osjetio je, kaže Stojić, mir i kako mu Isus sve prašta. Oživljen je u njemu dar pobožnosti, proradila je savjest, oživljen dar mudrosti, razlikovanje dobra i zla, dar jakosti kojim se lakše mogao oduprijeti grijesima. U toj ispovijedi oslobođena je i sva milost i oživljeni svi darovi koje je primio na krizmi.

I apostoli su se ponovo sabrali i zazvali Duha Svetoga nakon Pedesetnice, jer su imali potrebu oživjeti milost koju su primili.

  • Kako si priuštiti to iskustvo, iskustvo Boga? Pitao se voditelj. „ Ja to iskustvo nisam tražio, a dogodilo mi se. Treba učiniti nešto da Bog vidi naše raspoloženje, jer „Duh puše gdje hoće“.

Kazao je don Damir Stojić vjernicima kako je potrebno obratiti se, priznati svoje grijehe, tj. učiniti dobru ispovijed, zatim treba pitati, tražiti, vapiti, ako smo žedni, doći k izvoru. Nadalje, veoma je važno razmatranje Božje Riječi, jer ona omekšava srce, liječi dušu, posebno Evanđelje i Psalmi. Naglasio je kako je u zajedništvu lakše doživjeti Boga, dakle, moleći zajedno. Podsjetio je i na put dvojice učenika u Emaus, kada im se Isus pridružio, a oni ga prepoznaše tek u lomljenju kruha. Bilo je to zapravo njegovo obećanje da će ostati s nama do svršetka svijeta, u kruhu. Dvojica ovih učenika učinila su nekoliko grešaka: odvojili su se od zajednice, nisu poznavali pismo, išli su u krivom smjeru. Don Damir je zaključio kako je zato važno ostati zajedno, proučavati Pismo i živjeti u zapovijedi.

Poslije izlaganja, slijedila je sveta misa koju je slavio don Damir Stojić, u koncelebraciji s novogradiškim župnikom, preč Mariom Sanićem, arhiđakonom Posavskog arhiđakonata i vlč Matijom Jurakovićem, umirovljenim svećenikom Požeške biskupije. Uslijedilo je klanjanje Pred Presvetim, a na završetku programa don Damiru je predana slika umjetnika Drage Matoševića iz Davora.

Kroz molitvu, pjesmu i klanjanje, branitelji i svi vjernici slavili su Gospodina, zahvalni za sve njegove darove i milosti, posebno sakramente, koje, kao dar, treba obilno koristiti.

Tekst: Višnja Mikić

Foto: K. Baković

Komentari
Prethodni članakUčenici Elektrotehničke i ekonomske škole sudjelovali na kreativnom natječaju “Pametna rješenja za svijet bez prepreka”
Sljedeći članakNepoznate osobe ušle u obiteljsku kuću na području općine Cernik i otuđile novac