U subotu, 29. veljače s početkom u 18,00 u Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković” održat će se četvrta po redu manifestacija “Djeca u Europi mogu skupa” – Dječja smotra šetanih kola.

Organizator je Hrvatska kulturno umjetnička udruga „Trenk” iz Nove Gradiške, a ove godine naglasak je stavljen na šetana kola, koja su na popisu Nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture RH. Specifična su po tome što se izvode bez pratnje tamburaša, a započinje ih počimalja ili počimač. Postoji kolo na sporo i na brzo. Pjesme i riječi opisuju mjesta, okolicu, ljude i događaje. Mogu biti vesele, tužne, ali i smiješne i rugajuće. 

Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća: prakse, predstave, izraze, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s tim, koje zajednice, skupine i, u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine.

Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost.

– Vjerjemo da će vam biti zanimljivo vidjeti oko 200 malih sudionike ove manifestacije, nastupit će dječje folklorne skupine kulturno umjetničkih društava: “Voloder”, “Dragalić”, “Cernik”, “Matija Antun Relković” Davor i HKUU “Trenk” Nova Gradiška – ističu organizatori.

Komentari
Prethodni članakUčilište Relković: Otvorene su prijave za besplatne dramske radionice
Sljedeći članakDeset vedrih, uspješnih godina novogradiške Udruge „Pozitiva“