Pjesmom „Hosana Davidovu sinu“ proslava Cvjetnice – Nedjelje muke Gospodnje, započela je obredom blagoslova grančica i cvijeća kod centralnog gradskog križa krajputaša na korzu u Novoj Gradiški. Na korzu se okupilo blizu 1000 vjernika.

Obred blagoslova grančica i svetu misu predvodio je župni vikar vlč. Marko Dušak uz koncelebraciju župnika vlč. Branka Gelemanovića. Nakon svečane procesije kroz središte grada uslijedila je sveta misa. Središnji navještaj Božje riječi bila je pjevana Muka Gospodina našega Isusa Krista po Luki.

Nakon otpjevane muke župnik vlč. Branko Gelemanović održao je kratku prigodnu homiliju iz koje ističemo: „Događaji vezani uz veliki tjedan koji danas počinje su puni straha. Isus se boji smrti i znoji krvavim znojem. Juda se boji da Isus ne ugrozi gerilsku borbu za političko oslobođenje, židovski se vođe boje da ne ugrozi njihov stoljetni status i običaje koje su sami nametnuli. Apostoli se boje nasilja i bježe iz vrta, Petar se pobojao za svoju glavu pa 3 puta kaže da on nije jedan od njegovih učenika. Pilat se boji cara i gubitka svoga položaja, a narod se boji svojih vođa, pa pristaje na njihovu lažnu optužbu. Svi se nečega boje, svi su ustuknuli pred pravdom. Isus jedini želi ispuniti Očevu volju i kada ona ide preko križa. Odakle mu snaga nadvladati strah pred smrću? Mirno podnijeti nepravednu osudu, izdržati sve te strašne muke? Povjerenjem u Oca, vjerom u ispravnost Božje volje, sviješću o istinitosti riječi: „Tko izgubi svoj život, naći će ga!“ Ljubav i povjerenje u Oca bili su njegova snaga. Moć ljubavi daje snagu da ne poklekne pred strahom, da ne pogazi istinu, da se ne odrekne Očeve ljubavi, da ne okrene leđa Ocu Nebeskomu, da ne pogazi svoju savjest. Strah je gadna stvar, on je veoma loš saveznik, on čovjeka blokira, paralizira, navodi na čudna ponašanja. Puno toga nas plaši. Ponajviše bolest, patnja i smrt. Kako se izdići iznad, kako nadvladati strah. Kao Isus koji je put, istina i život. Isus prihvaća križ s povjerenjem u Oca, vjerom. Vjera ima moć čovjeka učiniti snažnim i hrabrim, vjera je „štit i obrana“. Snagom te vjere i danas hrabro ginu kršćani na Bliskom istoku, trpe progonstva i zvjerska mučenja, umiru, ali Krista ne izdaju. Umiru s njegovim imenom na usnama. Zato je važno da Korizma bude vrijeme jačanja vjere. Pravi kršćanin treba svoju vjeru hraniti, jačati, treba ju dovoditi do sve veće razine pouzdanja u Boga.“ Zaključio je Župnik.

Valja napomenuti kako je dan prije u subotu bila velika uskrsna ispovijed u kojoj je Božje milosrđe dotaknulo oko 2000 ljudi našega grada i župe.

 (Hvala @foto studio Z )

Autor: župni vikar vlč. Marko Dušak

Foto: Foto studio Z