„Odgoj u obrazovanju obrazovanje u odgoju suvremene perspektive” naziv je dvodnevnog stručnog skupa koji se jučer i danas održava u Novoj Gradiški. Naime, Fakultet za obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, nizom događanja tijekom cijele 2023. godine obilježava dvjestotu godišnjicu rođenja Ivana Filipovića, jednog od najvećih hrvatskih učitelja, vizionara i reformatora hrvatskog školstva.

Budući da je Nova Gradiška jedan od gradova u kojima je Filipović službovao, jedan dio programa održava se u Novoj Gradiški pod pokroviteljstvom Grada Nove Gradiške i Brodsko posavske županije. Tim povodom jučer je otvorena izložba likovnih radova učenika i studenata „Škola” autora izvanrednog profesora dr. sc. Marka Šošića te je predstavljena monografija „Ivan Filipović – organizator hrvatskoga učiteljstva i reformator hrvatskoga školstva” koju su predstavili profesori izv. prof. dr. sc. Emerik Munjiza i izv. prof. dr. sc. Snježana Dubovicki:

– Prvo ćemo imati otvorenje izložbe, nakon toga predstaviti monografiju o Ivanu Filipovću, a danas imamo tri panela „Suvremene perspektive u odgoju i obrazovanju, obrazovanje u odgoju” na kojima će sudjelovati eminentni stručnjaci iz različitih institucija. Svi dekani Učiteljskih fakulteta su danas u Novoj Gradiški, dekanice Filozofskih fakulteta iz Tuzle i Zenice Bosne i Hercegovine, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Fakulteta za obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i sve kolege koje su radile na organizaciji ove vrijedne obljetnice. Ono što je specifično za Ivana Filipovića i Novu Gradišku, on je sedam godina rada i života proveo u vašem gradu. Sedam vrlo uspješnih i izuzetno plodonosnih godina u vrlo specifičnim i izazovnim vremenima Ivan Filipović je proveo u Novoj Gradiški, stoga smo smatrali da vaš grad zasigurno treba biti jedna od postaja u kojoj ćemo aktualizirati problem suvremenog odgoja i obrazovanja, učiteljstva i općenito prosvjete u 21. stoljeću. Naravno, ono što također veže Ivana Filipovića je da je rođen u Velikoj Kopanici, u Brodsko posavskoj županiji. Zahvaljujem gradonačelniku Vinku Grgiću što nam je omogućio da održimo ovaj vrijedan skup – istaknula je prof. dr. sc. Snježana Dubovicki.

Dobrodošlicu gostima uputio je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, a u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja.

Stručni skup se nastavlja danas kroz tri panela: “Odgoj u obrazovanju”, “Obrazovanje u odgoju” i “Suvremene perspektive”.

Ivan Filipović – otac učitelja

Ivan Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. godine i Saveza hrvatskih učiteljskih društava 1885. godine, sudionik triju općih učiteljskih skupština. Uz to, zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja. Njegova misao – Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem – već gotovo jedno stoljeće ulijeva nadu, hrabri i potiče sve one koji su za svoj životni poziv odabrali jedan od najtežih poziva na svijetu, ali mu ostali vjerni unatoč svim teškoćama i izazovima.

  

 

 

Komentari
Prethodni članakOpćina Staro Petrovo Selo poziva: Saznajte o osnovnoj jesenskoj organskoj gnojidbi
Sljedeći članakStižu topliji dani: Zašto se ovo razdoblje naziva “babljim ljetom”