Nova godina donijela je i novosti vezane uz nacionalne mirovine odnosno naknade za starije osobe. Vlada i ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike značajano su ublažili uvjete za stjecanje prava na njezino korištenje. – javlja portal N1.

Nacionalna naknada za osobe starije od 65 godina koje nemaju pravo na redovnu mirovnu jer nikada nisu bile u radnom odnosu ili su ostvarile manje od 15 godina radnog staža uvedena je 2021. godine. Korisnika te naknade do sada je bilo oko 7200, a očekuje se da će zbog blažih uvjeta njihov broj od sada biti dvostruko veći.  Osim toga, iznos naknade povećava se sa 120 na 150 eura, što je i dalje ispod 160 eura koliko iznosi najniža redovna mirovina za ostvarenih 15 godina radnog staža.

Osim povećanja iznosa, drastično je ublažen jedan od ključnih uvjeta. Za stjecanje prava na nacionalnu mirovinu nije više potrebno 20 godina neprekidnog prebivališta u Republici Hrvatskoj, nego upola manje – 10 godina. Također, dohodovni cenzus za stjecanje prava na tu naknadu podignut je na 300 eura po članu obitelji.

Komentari
Prethodni članakU 2024. prvi nacionalni ispiti za sve učenike četvrtih i osmih razreda osnovnih škola
Sljedeći članakDigitalni novčanik