Digitalizacija je konačno stigla i u sustav praktične nastave. I dok su još prošle godine učenici obilazili radionice ne bi li pronašli onu koja traži praktikante, sada više neće imati tih problema.

Vrlo jednostavnom aplikacijom naziva ‘e-Naukovanje‘, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta riješilo je muke mnogih učenika – pa i onih s područja Brodsko-posavske županije – koji su u potrazi za mjestom, odnosno, obrtom ili radnjom u kojima će odraditi obavezni dio stručne prakse.

Jednostavnost ovog sustava informiranja, ali i potencijalnog mjesta sklapanja online-ugovora, sami smo testirali tako što smo upisali zanimanje ‘frizer’ te odabrali u izborniku ‘Brodsko-posavsku županiju’. Odmah je ‘izlistano’ čak 86 rezultata pretrage – što znači da je upravo toliko frizerskih salona na području Županije dostupno učenicima za proširenje znanja i učenje, ali i stjecanje obaveznog prvog iskustva tijekom školovanja.

Osim osnovnih informacija o poslovnim subjektima koji traže praktikante, sustav pokazuje i koliko je slobodnih mjesta za njih u određenom salonu.

No, dok frizeri neće imati problema i mogu birati, nažalost, učenici nekih drugih zanimanja, poput krovopokrivača i limara te, začudo, na tržištu itekako traženih mesara, zasad nemaju kamo na praksu. Uz to, primjerice, ‘mehaničar poljoprivredne mehanizacije’, praksu može obavljati tek u novogradiškoj Vodoprivredi.

Plinoinstalateri, pekari, kuhari, autolakireri, bravari ne bi trebali imati problema s pronalaskom mjesta za praksu, dok je za ostala zanimanja moguće kako će se, dopunjavanjem sustava, u sustavu ‘izlistati’ i dodatne mogućnosti za područje Brodsko-posavske županije.

Izvor: srednja.hr

Foto: Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakSlavonija – poželjna destinacija za ulaganja i razvoj poduzetništva i inovacija u elektro-strojarskoj tehnologiji / foto
Sljedeći članakBlagoslov u Policijskoj upravi brodsko posavskoj